42

Портретът на една императрица

20 февруари 2016

Историческият сериал „Екатерина“, който в момента върви по bTV, ни връща към една от най-интересните дами в световната история – спорна, противоречива, но могъща и както всички я наричат – Велика.
В периода на нейното управление Русия изживява своя „Златен век“ и става по-могъща от всякога. Това е резултат от поредица действия във вътрешен и външнополитически аспект, умела дипломация и спечелени войни. Личният й живот винаги е провокирал любопитство и не един и двама историци са посветили трудове на нея. Тя ги е улеснила с това, че е водила дневници, запазени в по-голямата си част. Ето портретът на една Императрица:
Повечето от живота на Екатерина Велика преминава в Русия –  прекарала 34 години на престола  и само 14 години – в Германия. Но именно в тези 14 години, когато името й все още е София Фредерика, Великата императрица се формира като личност и в Германия са положени основите на възпитанието й и онази култура, благодарение на която през целия й живот я възприемат като човек, възпитан в най-добрите западни традиция, с добри маниери и учтивост. Това, според историци, има своето ползотворно влияние върху руския хайлайф в онези векове.

Profile_portrait_of_Catherine_II_by_Fedor_Rokotov_(1763,_Tretyakov_gallery)

След възкачването на трона Екатерина веднага установява нов ред в законите и подчинявава всичко на държавните дела. Нейният ден преминавал екзактно, по часовник и не е променила своя режим през целия период на царуването си. Единствената промяна е в часа на ставане, производна на напредналата възраст – винаги е ставала в 5ч., а по-близо до старостта – в 6 часа сутринта.

81559/79 ОК 13419

От 8 до 11 часа императрицата се отдавала на държавни дела с много енергия и замах – приемала висши служители и държавните секретари, дипломати и посланици. Дните и часове им на прием били точни и постоянни. Но германската й педантичност се изразявала не само в това. Нейните документи винаги са били на бюрото в строг ред. Часовете на работа и почивка, закуска, обяд и вечеря също са фиксирани и непроменливи. Неизменно в 23 часа Екатерина Велика си лягала.

79126 РБ-3540 Кружево — ГИМ 58338 З-393

В следобедните часове императрицата бродирала, докато Бецкой й четял на глас поезия и проза. Понякога плетяла, занимавала се с обработка на кехлибар, разчитала антични  книги, играела на билярд. Към модата Екатерина Велика била безразлична. Тя не я забелязвала особено. Сама признавала, че е лишена от творчески ум, независимо, че пишела пиеси, книги и дори изпращала някои от тях за „преглед“ на Волтер.

Catherine_II_by_Alexey_Antropov_(before_1766,_Hermitage)

Екатерина Велика била изключително чувствителна, но никога не го показвала. Освен към любимия си внук Саша – бъдещият император Александър I, когото истински обожавала. Вечер в  „Ермитаж“ имало големи, средни и малки приеми. На входа имало надпис: «Хозяйка здешних мест не терпит принужденья». Обичала да води дълги и остроумни разговори. Не понасяла да я отегчават. Хората, които са познавали Екатерина и са били в двореца са писали в писма и са казвали по нейн адрес, че има привлекателен външен вид, без да е красавица. И то не само в младите години, а и през по-зрелите й години. Тя била избухлива, но  в същото време в  състояние да контролира себе си и никога в пристъп на гняв не е вземала решения. Държала се любезно  дори със слугите, никой не чувал груби думи от нея. Когато имало нещо нередно според нея, тя просто се разпореждала да се изпълни волята й.  По време на царуването на Екатерина, нито един от благородниците не бил подложен на опозоряване, не е бил заточен, дори шумни оставки почти не е имало.

Profile_portrait_of_Grand_Duchess_Catherine_Alexeevna_by_V.Eriksen_(1762,_Hermitage)

Тя обичала да се облича и да носи сложни прически. На нейните услуги винаги имало фризьор и прическата й се подновявала минимум 2 пъти дневно. Екатерина Велика била една от най-добре поддържаните жени на своето време. Тя полагала много усилия за външния си вид. За да не  личи двойната й брадичка, тя се движела с високо вдигната глава  и изпъната шия. Всяка сутрин, след като станела,  императрицата обтривала лицето си с ледена вода. Мажела го  със свинска мас, а  тялото с мляко. Чистела зъбите си с клонче суха чубрица и периодично ги избелвала  със счукани дървени въглища.

Catherine_II_by_V.Eriksen_(1782,_Rijksmuseum,_Amsterdam)

 Сервирали й храната на сребърен поднос и не била капризна. Любимата й закуска била чай с малко водка и блини с хайвер. Вечер преди лягане пиела по малко бяло вино. Физиката си императрицата развивала с танци и гимнастика. Обичала  да кара кънки през зимата.  Въвела в двора високите токчета, за да е над другите. Обичала да се облича в мъжки дрехи, които стояли забележително добре на апетитната й фигура.

Peter_III_and_Catherine_II_by_Grooth_(copy_in_Odessa)

Интимният свят на Екатерина е истински ураган от емоции, чувства, царски обязяности и любов. Към много мъже. Не случайно я наричат Императрица в леглото. Едва 16-годишна е омъжена за братовчед си Петър – племенник и наследник на руската императрица Елисавета. Самата Елисавета няма деца, затова работата на Екатерина била  да роди наследник на короната. За нещастие обаче, Петър е луд, импотентен и стерилен. Младата Екатерина дори обмисля самоубийство. От тъжния живот в чужбина я спасява непрекъснатото четене на книги и постоянната езда.
Екатерина остава девствена до 23-тата си година, а после явно наваксва сериозно пропуснатото. Дотогава тя играе в леглото  си само с кукли. Една нощ, личната й компаньонка, по инструкции на императрица Елисавета, оставя младата жена  сама с доказания съблазнител Сергей Салтиков. Той й обещава прелестни преживявания и не я разочарова –  нито нея, нито императрицата. След две помятания, тя забременява отново и  ражда синът си Павел, който Елисавета Петровна  незабавно провъзгласява за наследник на руския трон, посреща с голяма любов и го отделя от майката. 
484px-Peter_III_of_Russia_by_Grooth_(1743,_Tretyakov_gallery)
Лудостта на Петър растяла с всеки изминал ден, а след смъртта на Елисавета, когато станал император, с неразумното си и антируско поведение настроил целия двор срещу себе си. Тогава Екатерина решава, че има шансове за успех при дворцов преврат.

5723

На 17 юли 1762 година се самообявява за императрица, подкрепена от нейният следващ любовник  и фаворит Григорий Орлов. Останалите деца на Екатерина, всичките момчета, са от Григорий Орлов, така поне твърдят историците. Той пък превръща придворните дами в свой харем. Независимо от всичко, Екатерина му е вярна цели 14 години.   Изхвърля го едва  след като той прелъстява нейна 13-годишна братовчедка и дори приказният диамант Орлов, който той й подарява не успява да промени отношението й.  

395px-Catherine02

В последствие неин поддържник и протеже е кавалерийският офицер Григорий Потьомкин. Императрицата и 35-годишният й любовник  се радват на връзка изпълнена с чести кавги и сдобрявания. По-късно Потьомкин искал да напусне леглото на Екатерина, но без да загуби влиянието си в двора. Той я съветвал да сменя фаворитите си и обещавал да се грижи за подбора на всеки от тях.  Фаворитите били препитвани от дворцовия персонал, проверявали здравословното им състояние, както и за евентуално наличие на венерически болести. Мъжествеността им пък била изпитвана от придворни дами, избрани специално за тази цел.   Длъжността “фаворит” била доста доходна. За всяко изпълнение на задълженията императрицата отпускала допълнителна издръжка и възнаграждения.  За 16 години Екатерина сменила 13 фаворити. Последният любовник на Екатерина е 22-годишния Платон Зубов , който поддържа сексуалните  интереси на  императрицата  между 60-67-годишната й възраст.

Тя умира от инсулт на 67-годна възраст.  

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)