IMGP9472

Да отидеш в Рим и да видиш Папата!

27 март 2016

През 2016 година за първи път от много години католическият и православният Великден се разминават не със седмица, а с повече от месец. Това стана причина и ние, от In LIFE, да се отправим към Светая Светих – Ватикана, за да почувстваме атмосферата на Въскресението от най-емблематичното място на вярата – Базиликата Свети Петър.

IMGP9411

От години от балкона на Катедралата Папата отправя своята благословия  „Урби ет Орби“ („Към града и света“) към целия свят, но едва 40 000 души могат да присъстват вътре, в самата Базилика и да усетят Въскресението сред най-красивата, най-ювелирната и ценна църковна обител.  Базиликата Свети Петър в сегашния си прекраснен и блестящ вид може да събере 60 000 души, но и по-малко са достатъчни, предвид мерките за сигурност!

IMGP9406

Повечето от присъстващите вътре са кардинали и висши духовни сановници на Римокатолическата църква, но сред тях можеш да попаднеш с покана или да бъдеш гост специално поканен от Ватиканските власти. Има и странични участъци, отделени от официалните зони за сядане, където и туристи и поклонници могат да влязат. За изтощителното чакане няма да говорим …Е, все пак, друго си е да отидеш в Рим и да видиш Папата!

IMGP9495

Ако не си от богоизбраните или готовите на убийствено чакане на опашки, то спокойно можеш да бъдеш един от 400 000-те хиляди души, които изпълват площада Свети Петър. По традиция присъстващите пристигат от всички краища на света. И ако си там, можеш да видиш Папата в неделя, днес, когато от централния балкон на Базиликата Негово Светейшество  приветства света с Въскресение Христово.

IMGP9440

Не е случаен този стремеж да отидеш във Ватикана, да прекрачиш прага на Свети Петър, че ако може и да видиш Папата. Мястото е сакрално и историята му е почти толкова интересна и важна, както и на самото Християнство. Едно е сигурно – когато попаднеш на площада, сред внушителната колонада, подредена в дъга, обкръжаваща го от двете страни;  когато звуците на водата на симетричните фонтани зашуми;  когато впериш поглед в болезнено познатата, но неочаквано нова фасада на Базиликата…разбираш, че си е заслужавало усилията! Разбираш защо понякога ти се иска да полетиш. А и окръжността на вярата ти се разширява до космически размери, усещания и чувства!

IMGP9387

Някога, преди много векове, още преди Християнството да превземе Вечния град, тук на това място, където днес се издига уникалния храм е било гробище на цирк. То е било доста далече от античния форум на Римската империя и е било по времето на Нерон. Ако проследим някои Средновековни истории за Ватикана или например прочетем „Свещеният Вертеп“, то със сигурност ще видим, че генезиса на цирково пространство за това място има тежка символика. Но ако все пак се позовем на исторически истини, то трябва непременно да отбележим, че според католическата традиция, в църквата е погребан Свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Прилагаме веднага гравираи в мрамор списък на папите, за да няма съмнение!

12921117_468716999994121_1825184270_n

Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“. Християнска църква на същото място съществува от 4 век, а строителството на съвременната сграда започва на 18 април 1506 година и е завършено на 18 ноември 1626 година. Простата аритметика казва така: 120 години,  за да се сътвори нещо нечувано, невиждано, велико и грандиозно! В името на БОГ!

IMGP9494

Църквата „Свети Петър“,  е живата история на папската институция. Тя  често е наричана катедрала, което не е коректно — тя не е седалище на епископ, а катедрала на Римския диоцез е църквата „Сан Джовани ин Латерано“. Но!  Като архитектурен паметник църквата е смятана от някои автори за най-великата сграда на своята епоха.

IMGP9393

Проектирана главно от Донато Браманте, Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Въпреки, че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито катедрала на епископа на Рим, „Свети Петър“ е едно от основните свещени места на католицизма.

IMGP9397След Разпъването на Исус Христос във втората четвърт на I век, според библейската книга „Деяния на светите апостоли“ един от неговите дванадесет ученици, Симон, известен като свети Петър, рибар от Галилея, поема ръководството на последователите на Христос и изиграва водеща роля в основаването на Християнската църква. Името Петър произлиза от гръцката дума за „камък“.

IMGP9409

Според вярванията, след тридесет години мисионерство и проповядване на новата религия, през втората половина на I век свети Петър отива в Рим, където през 64 година, при управлението на император Нерон, е измъчван и разпънат на кръст. Екзекуцията му е едно от многото убийства на християни, последвали Големия пожар в Рим. Според Ориген, християнски богослов от III век, Петър е разпънат надолу с главата по негово искане, тъй като се смята за недостоен да загине по същия начин като своя учител.

IMGP9486

Някога мястото, където днес се намират площадът и катедралата „Свети Петър“, е част от Нероновия цирк, арена за състезания с колесници. Според традицията свети Петър е разпънат именно в цирка, близо до високия обелиск, един от няколкото подобни паметника в Рим, който днес е поставен в центъра на площада, а през I век е част от арената.

IMGP9410

И няма символика ли? Строителството на първата базилика на това място започва по времето на император Константин Велики, между 319 и 333 година. Старата базилика е построена върху малкия храм, за който се смята, че отбелязва мястото на гроба на свети Петър. В нея са разположени много голям брой гробове и паметници, включително тези на повечето папи от Свети Петър до XV век. И тази Базилика има своите възход и падение. Към края на XV век Старата базилика, занемарена по време на Авиньонското папство, е в много лошо състояние. Изглежда първият папа, който обмисля разрушаване и построяване наново на сградата или поне коренни промени в нея, е Николай V (1447-1455). Той възлага планирането на ремонт на старата сграда на Леон Батиста Алберти и Бернардо Роселино.

IMGP9472

Папа Юлий II (1503-1513) си поставя по-амбициозна цел за реконструиране на църквата. През 1505 година той взема решение за пълно разрушаване на Старата базилика и нейната замяна с нова монументална конструкция, която да засенчи както езическите храмове, така и съществуващите християнски църкви. По това време той възлага на Микеланджело Буонароти проекта за собствената си гробница, която трябва да бъде поставена в бъдещата базилика. Днес можем да кажем само едно – успял е!

Почти всички талантливи архитекти на Италия се редуват в проектирането и строителството на „Св. Петър“. И така вековете и световните гении работят, за да има днес Базиликата Свети Петър в Рим!

IMGP9382

А великите личности са оставили своите дири за поколенията! Микеланджело и неговата Пиета завинаги ще се превърнат в символ на вярата и докосването до вечността. И днес всичко е красиво последователно – церемониите по Христовите празници са знаменателни, литургиите са по-тържествени от всякога, а милионите събрани на площада и пред екраните ще видят и чуят призивите за  Надежда и Вяра! Защото Великата саможертва на Исиус Христос е у всеки един от нас!

Христос Воскресе!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)