Palmyra-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Оркестърът на Гергиев концертира от Палмира, Сирия

05 май 2016

Водещи руски музиканти в четвъртък организираха класически концерт в Античния театър на Палмира в Сирия, опустошен от Ислямска държава. Кремъл успя да отвоюва обратно за световното културно-историческо наследство Палмира и възвести успехите си във войната срещу световния тероризъм по един символичен и определено артистичен начин.

Palmyra-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Прочутият руски диригент от Санкт Петербург – Валерий Гергиев,  който в момента ръководи оркестъра на Мариинския Театър, свири със своя оркестър в центъра на Античния театър на Палмира музиката на Йохан Себастиан Бах, Прокофиев и Родион Шчедрин пред тълпа от руски войници, правителствени министри,  журналисти и мирни жители. Гергиев е едни от най-големите диригенти в света, освен това е известо и приятелството, което го свързва с  руския президент.

article-doc-a895p-46D6j9s3kfc085825ded17526a08-172_634x422

Благодаря ви за днешния невероятно хуманитарен акт – концерт в Палмира, освободен от терористи„, каза Путин в своето символично приветствие, отправено по сателитна връзка от Русия в началото на концерта.„Виждам го като знак на благодарност, на спомен, на надеждата“, каза Путин.

Palmyra4-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Сирийските войски, подкрепени от руски въздушни удари и спец части успяха да отвоюват обекта на световното наследство на ЮНЕСКО – Палмира, от бойците на ислямската държава в края на март. За съжаление, голяма част от безценният исторически паметник е безвъзбратно разрушена и плячкосана от джихадистите.

article-doc-a895p-1AyYTcHVAh4a72cd035c20f2013a-234_634x385

Руската армия и до момента продължава да обезврежда мини, заложени от джихадистите на древното място, известно като „Перлата на пустинята“.  Путин заяви, преди концерта, че вижда освобождаването на Палмира не само като знак „на надежда за възраждането на Палмира като на културна придобивка за цялото човечество, но вижда и знака за това, че съвременната цивилизация се освободи от ИДИЛ и  ужасната напаст на международния тероризъм.“

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)