Пърл Бък

8 мисли от писателката Пърл Бък

26 юни 2018

На 26 юни през 1892 г. е родена американската писателка Пърл Бък, авторка на редица романи, носителка на Нобелова награда. Тя израства в Китай, където родителите ѝ са мисионери. Учи в Шанхай, след това завършва психология в Рандолф-Мейкън Уоманс Колидж в гр. Линсбърг, Вирджиния. След дипломирането си през 1914 г. се завръща в Китай и става учителка в мисията. През 1917 г. се омъжва за мисионера Джон Бък, с когото се развежда през 1935 г. Има втори брак с издателя на произведенията си Ричард Уолш същата година, след което окончателно напуска Китай и се завръща в САЩ.

Връзката ѝ намира отражение и нейните произведения. С Нобелова награда за литература е удостоена през 1938 г. – за „богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните ѝ шедьоври“. На български език излизат нейните книги „Източен вятър, западен вятър”, „Нови божества”, „Драконово семе”, „Павилион за жени”, „Вечното чудо” и др.

Пърл Сидънстрайкър Бък (1892-1973) през 1932 г.

Пърл Сидънстрайкър Бък (1892-1973) през 1932 г.

На рожденната ѝ дата е хубав повод да си припомним няколко нейни мисли:

„Любовта умира само когато спре да се развива.”

„Предпочитам мръсната кожа пред мръсната душа.”

„Стремежът към съвършенство прави някои хора съвършено непоносими.”

„Децата, които не са обичани, стават възрастни, които не могат да обичат.”

„Любовта не бива да се печели със сила, не бива да просиш или да молиш за любов. Тя идва от небето, непоискана и неочаквана.”

„Не можеш да спреш времето, но заради любовта то само спира понякога.”

„Жената трябва да намери течението на живота на мъжа, да разчиства сламките, пръчките и листата, които пречат на това течение, и да направи всичко по силите си, за да помогне на водата да се издигне на по-високо ниво. Не трябва да бъде като скала, захвърлена в потока, която разделя течението му на две.”

„Раздорът между мъжа и жената възниква винаги от убеждението, че ги свързва някакъв дълг. Но изоставим ли това убеждение, пътят става гладък. Всеки от нас има дълг само към себе си – да изпълни своето предназначение. Когато единият се е задоволил, другият също е доволен.”

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Пърл Бък/Today

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)