112_1-880x660

8 юли – Световен ден за борба с алергиите

08 юли 2019

8 юли е определен като Световен ден за борба с алергиите. Инициативата е от 2005 г. на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари (кърлежчета от домашен прах) и много други.

Вижте още: Храните, които помагат срещу алергии

Алергиите могат да бъдат:

Респираторни (дихателни) алергии – при тях се получава сърбеж в очите, хрема, сърбеж в носа, кихане. Причиняват се от домашен прах (акари), полени, домашни любимци
Кожни алергии – сърбеж по кожата, обрив. Получават се от ужилвания и охапвания на насекоми, лекарства, козметика.
Очни алергии – причинители могат да бъдат полени, акари, козметика. Изразяват се в зачервяване и сълзене на очите, възпаление и подуване на клепачите.

Алергичните реакции са различни и по сила: от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт (алергичен шок). Според медиците алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Само за последните 20-25 години страдащите алергии са се увеличили 3 пъти и се е разширила значително възрастовата граница на пациентите.

снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)