7230616-665x430

80-годишнина от влизането на теснолинейката в гара Белица

31 юли 2019

80-годишнината от влизането на първия влак в гара Белица бе честван на гарата в градчето между Рила и Родопите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

На 30 юли през 1939 г. е пуснат в експлоатация участъкът от теснолинейката от Чепино до Белица. Парният влак влиза през арка в гарата, управляван от цар Борис Трети.

В 12.30 ч. влак „Родопи“, украсен с националния трибагреник на локомотива, влезе тържествено в гара Белица. Това стана през арка с надпис: „От Марица през Родопите към Пирина и Места“, същият както на 30 юли 1939 година.

Машинистите, бяха нагостени с пита и мед, и след кратък престой, влакът продължи към крайната си спирка – Добринище, а на перона започна тържествената програма. 25-минутно слово държа Кристиан Ваклинов – председател на сдружението и спасител на теснолинейката, която през 2014 г. трябваше да бъде закрита.

Ваклинов прочете историята на тържествата започнали преди 80 г. на гара Чепино, днес квартал на Велинград. След пристигането на влака на Чепино, с автомобили пристигат цар Борис Трети, царица Йоана, принц Кирил и всички министри без този на войната. След тържеството лично царят поема управлението на влака по 42-километровото разстояние до Белица, най-красивата жп-линия в България.

 

Отец Данаил от съседния град Якоруда отслужи молебен за здраве на пътуващите и работещите по теснолинейката, покрай която са останали едва 12 гари.

Възпоменателното честване бе по инициатива на гражданско сдружение “За теснолинейката”, организирано от общината и спасителят на теснолинейката Кристиан Ваклинов. На гарата бе подредена изложба от 8 фотоса от тържествата тук преди 80 години.
/БГНЕС

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)