full_tablet_d16095e0-e025-4bc5-a949-6268b4f1e470

„Ню Йорк таймс“: В НАТО няма единство спрямо Русия

10 юли 2016

„Ню Йорк таймс“: В НАТО няма единство спрямо Русия. Във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия, освен нейният разрив с Великобритания, който привлича основното внимание“, отбелязва се в статията.

Срещата на НАТО във Варшава демонстрира, че редица държави от Евросъюза, включително Германия, Франция и Италия, показват все по-малка готовност да следват антируския курс, за който настоява Вашингтон. Това мнение беше публикувано в статия под заглавието „Единството на НАТО бе тествано от Русия и даде няколко пукнатини“ във вестник „Ню Йорк таймс“.

Президентът на САЩ Барак Обама малко преди сдаването на поста в Белия дом реши да провокира Русия. Все по-ясно е, че неговите действия са продиктувани от т.нар военно еврейско лоби в Америка, което има голяма необходимост да си продава оръжията в някоя точка на света. И ако Путин реши ситуацията в Сирия, то сега трябва ново място за продажба на оръжията и какво по-удобно поле за това от НАТО.
Малките държави, които трябва да разположат засилени бази в близост до Русия, трябва да дадат и пари за това, т.е. да си купят американски оръжия.

Лидерите на страните от алианса „се опитаха да демонстрират единен фронт. В същото време във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия. Освен нейния разрив с Великобритания, който привлича основното внимание“, отбелязва се в статията.

Според изданието „повечето от тях (разногласията) засягат въпроса дали трябва да бъде сдържана или омиротворявана Русия“.

Вестникът отбелязва, че „Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност да отстъпят от твърдите си позиции“, изразени по-рано от тях. „От икономическите санкции на НАТО, целящи натиск върху Русия, до военните маневри с цел нейното сдържане“.

В тази връзка „Ню Йорк таймс“ напомня, че италианският премиер Матео Ренци взе наскоро участие в Петербургския международен икономически форум. „Франсоа Оланд говореше за необходимост от взаимодействие с Русия. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пък разкритикува мащабните военни учения в Полша миналия месец. Обясни, че те провокират Русия и ги нарече „дрънкане на оръжие“, посочва се още в статията.

Вестникът се позовава на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, който наскоро е бил в ЕС. „Бях поразен от разногласията сред ръководството на Европа как да се отговори на всички тези предизвикателства“, сподели той.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)