4952813

Русия обмисля възобновяване на Бургас-Александрополис

21 юли 2016

Русия обмисля възобновяване на Бургас-Александрополис.
Проектът за петролопровод  може да бъде възобновен.
Една хубава новина за нашата икономика, резултат от проблемите с черноморските проливи. Това заяви директорът на „Транснефт“ Николай Токарев.

gaz

Говорейки за нови проекти, заобикалящи проливите Босфор и Дарданели, включително и за проекта Бургас-Александруполис, той отбеляза, че българските партньори са им поднесли приятна изненада. „Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите пред проекта Бургас-Александруполис. Те са против ликвидирането на компанията оператор, която беше създадена за този проект и беше консервирана. Сега всички имат интерес от нея, включително българските партньори“, каза Токарев. Той подчерта, че проектът за петролопровод не е оставен в архива. „

По същество той е разработен и при необходимост може да бъде изваден от архива и по него да започне работа. Това е един от вариантите“, уточни Токарев, цитиран от ТАСС. Ръководителят на „Транснефт“ припомни, че съществуващата компания оператор все още се финансира. „Едно време ние предложихме тази компания да прекрати работа, тъй като нямаше перспективи пред нея и за да не се правят излишни разходи. Но веднага след като пристъпихме към реализирането на тази инициатива, нашите български партньори ни уведомиха, че биха желали да я запазят и да участват в работата на тази компания“, добави той.
Да припомним, че през 2008 г. беше подписано междуправителствено споразумение за реализацията на проекта, в който Русия получава 51%, а България и Гърция по 24,5%. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)