кафе

9 сигнала, че е време да ограничите кафето

03 декември 2017

Кафето е любима напитка на милиони хора, но ако се употребява безконтролно, то лесно може да се превърне в истинска отрова.

Ако анализираме изследванията на медиците, излиза че на възрастен човек са му необходими не повече от 200 мг. кофеин, за да се ободри. Реакцията на всеки един от нас зависи от възприемчивостта на организма към веществото. На първо място човек трябва да се доверява на своите собствени усещания, тъй като дори и у напълно здрав човек, кафето може да предизвика учестено сърцебиене.

Кафее

Колко кафе можем да пием без риск за нашето здраве

Приема се, че максималната доза кофеин е около 400 мг за ден- това са около 4 чаши не много силно кафе. За бременните лимита пада до 300 мг (и се спори се дали изобщо е допустимо), подрастващите – не повече от 100 мг, а децата трябва изобщо не трябва да консумират.

По-високи от посочените дози кофеин, могат да предизвикат различни заболявания като артериална хипертония, аритмия и нарушения в артериалното налягане.

Пикът на влиянието на кофеина настъпва два часа след употребата му, затова по- добре не консумирайте кафе, чай и черен шоколад дори и 4 часа преди сън.

Признаци за предозиране с кофеин

Ако превишавате препоръчваната доза кофеин, при вас могат да се наблюдават следните симптоми:

. Нервност

. Безпричинно безпокойство

. Почервеняване на лицето

. Учестено сърцебиене

. Раздразнение

. Проблеми с жлъчката

. Накъсана мисъл

. Несвързана реч

Ако предозирането е умерено, а човек се чувства просто нервен, всичко ще се размине от само себе си. Просто в рамките на 48 часа, не трябва да се приема кофеин, нито под формата на храна, нито под формата на напитка. При по – сериозни симптоми, трябва да се потърси лекарска помощ.

За щастие, според медиците, рядко се случва някой да приеме опасна за живота доза кофеин: просто за човек, чисто физически би било сложно да изпие толкова много течност. Ако обаче ежедневно се употребява повече от 500 мг. кафе  в денонощие, проблемите със здравето са гарантирани.

Не забравяйте, че кафето обезводнява, затова винаги пийте чаша вода с вашето кафе.

Източник: Мир красоты

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)