90 години Софийска Филхармония. 90 години музика и красота

15 август 2017

София преди началото на Втората Световна Война. Може би най-красивото и пропито с жажда за култура време на Столицата ни… до момента. В това време се ражда идеята за концертна зала в сърцето на града. Тя ще се казва Зала „България“. Построена е по идея на Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество „България“ като част от цялостен комплекс, включващ и хотел.
Комплексът е завършен през есента на 1937 и откриването му се отбелязва с концерт на 9 октомври на Академичния симфоничен оркестър.

В първоначалния си вид зала „България“ се е състояла от голяма зала с 1470 места за публика (партер, два балкона, ложи) и със сцена за 100 души оркестър и 200 – хор. На сцената е бил монтиран орган на фирмата „Зауер“ от Франкфурт на Одер с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби.
Бомбардировката от 24 май 1944 разрушава залата, органа и двата рояла. През 1949г. залата е възстановена и в нея концертира Царският Военен симфоничен оркестър, ръководен от Саша Попов.

Днес, 90 години по-късно, неуморната и пълна с идеи Цена Бояджиева, художникът Иван Яхнаджиев и директорът на Софийската Филхармония – маестро Найден Тодоров, не само поддържат имиджа и духа на това свещено за културата ни място, а имат планове и амбиции в него да се случват куп невероятни неща.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)