IMGP9383

Вечната Пиета на Микеланджело

26 август 2016

На днешния ден през далечната 1498 г. Микеланджело получава поръчка да сътвори скулптура Пиета. Време, в което Възраждането започва да кипи с пълна сила и превзема сетивата първо на Италия, а после и на целия свят, за да се създаде онзи незабравим и гениален период от световното културно-историческо развитие наречен Ренесанс.

IMGP9381

Още при входа на Базиликата Свети Петър днес кротко посреща всеки пристъпил прага й една скулпура, която се е превърнала в легенда и е завинаги свързана с Великден. Да, това е ТЯ – Пиета на Микеланджело. Той напуска родна Флоренция, за да дойде в Рим. Именно във Ватикана прави едни от най-знаменитите си творения, сред които и тавана на Сикстинската Капела.

IMGP9430

Когато Микеланджело създава прочутата си Пиета е само на 22 години. Тази скулптура се е превърнала в емблема на Разпятието и с пълно основание се счита за едно от най-великите творения на човешкия гений.

IMGP9496-880x582

Днес тя е пакетирана в стъкло, защото преди години срещу нея е стреляно с пистолет и са разрушени, макар и повърхностно, два елемента. След грижливата реставрация днес тя е скрита зад блиндирано стъкло, но не спира да покорява с изяществото си.

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)