ddb9b4d93ee21f7972789b490b37d462

11 септември 15 години по късно…

11 септември 2016

На този ден преди 15 години около 3000 души загинаха в най-големите в съвременната американска история терористични атентати.
Около 75 000 американци страдат от тежки болести, физически и психически проблеми, в следствие на атаките на 11 септември 2001 г. 
Сред тези, които оживяха, но и днес носят последствията от ударите са много участници в спасителните операции, вдишали канцерогенни частици от гъстия облак прах от рухналите кули близнаци на Световния търговски център. Това пише Франс прес, цитирана от БТА.
 predmeti-ot-atentatite-na-11-septemvri-shte-bydat-predstaveni-na-izlojba-vyv-vashington-20823
Спасители и доброволци в спасителните операции и операциите по разчистване на терена през последните години бяха диагностицирани с около 70 различни онкологични заболявания, предаде ТАСС, като се позова на данни на сп. „Нюзуик“. Към юли на настоящата година броят на участвалите в спасителните операции и починали впоследствие достигна 1064 души, допълва агенцията, позовавайки се на сп. „Нюзуик“.
 
Днес целият свят ще почете годишнината от атентата с  четири координирани терористични атаки, извършени от последователи на Ал Каида. На тази дата през 2001 г. няколко екипа от терористи отвлякоха четири самолета на авиокомпаниите Американ еърлайнс и Юнайтед еърлайнс. Две от похитените машини се врязаха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк. Третата машина се вряза в Пентагона във Вашингтон, а четвъртата се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания след бунт на пътниците на борда. 
 
Предполага се, че тя е трябвало да бъде насочена или към Конгреса, или към Белия дом във Вашингтон.  
В 8,46 ч. местно време през 2001 г. терористите врязаха в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк самолета на авиокомпания Американ еърлайнс, изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис. 
 В 9,03 ч. местно време терористи врязаха в Южната кула на Световния търговски център самолет на Юнайтед еърлайнс, изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис. 
 В 9,37 ч. местно време други джихадисти врязаха в Пентагона във Вашингтон самолет на Американ еърлайнс, изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис. 
 В 10,03 ч. местно време преди 15 години самолет на Юнайтед еърлайнс, изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разби край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуваха срещу похитилите ги терористи. 
 В 9,59 ч. местно време преди 15 години в резултат на врязването на самолета рухна Южната кула на СТЦ в Ню Йорк. В 10,28 ч. рухна и Северната кула на СТЦ, припомня ТАСС.
 Нападенията нанесоха необратим удар по чувството за сигурност и на неуязвимост на американците и въвлякоха Запада във военни конфликти, които продължават и днес, отбелязва Франс прес.

Sept 11 Tribute in Light
 
Днес и във Вашингтон, и в Ню Йорк ще има възпоменателни церемонии. На тази във Вашингтон ще присъстват президентът Барак Обама и министърът на отбраната Аштън Картър. Тя ще е в Пентагона. В Ню Йорк по традиция церемонията ще е на мястото, на което се издигаха кулите близнаци преди 15 години. Ще присъства Хилари Клинтън. 
Там ще бъдат прочетени имената на всички жертви, както и на загиналите при терористичния акт срещу Северната кула на Световния търговски център, извършен на 26 февруари 1993 г. Прочитът ще е на фона на тъжна музика и камбанен звън. Ще бъдат спазени и няколко минути на мълчание – в часовете на врязването на трите самолета в Световния търговски център и Пентагона и на разбиването на самолета в Пенсилвания и в часовете на рухването на кулите близнаци.
 
Вечерта в 19,11 ч. местно време ще се задейства инсталацията, съставена от 88 прожектора, излъчващи светлина на два снопа на височина около 6 километра. Двата светлинни стълба наподобяват на рухналите кули близнаци. Инсталацията се задейства всяка година на 11 септември. От 2008 г. прожекторите са захранвани от биодизел на основата на рециклирано олио.
15 години след атентатите Южната част на Манхатън в Ню Йорк е напълно преустроена и обновена, припомня Франс прес. Това е един от най-луксозните квартали на града, с шикозни хотели, модерни магазини и скъпи ресторанти. Самото място, на което преди 15 години се издигаха кулите близнаци, е тотално променено. Сега на тяхно място има нов небостъргач, модерен транспортен хъб, музей и мемориален комплекс, културен център и бизнес сгради.


Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)