183rd Oktoberfest in Munich

Октобърфест охраняван от 600 полицаи

29 септември 2016

Октоберфест е култово събитие не само за Германия, а и за цяла Средна Европа. Той събира милиони почитатели на баварската бира всяка година в Мюнхен. Тази година, обаче той е малко по-различен. Мерките за сигурност са засилени  и за първи път биреният фестивал започна зад ограда.

Контролът на достъпа е част от засилените мерки за сигурност след двете ислямистки нападения през лятото. Полицията няма данни за конкретна заплаха, но действа превантивно. Хотелите отчитат 15% спад в резервациите. Това е 183-ият поред Октоберфест, който бе открит на 18 септември и ще продължи до 3 октомври.

Тази седмица германските власти арестуваха трима сирийци по подозрения, че са изпратени от „Даеш“ („Ислямска държава“) за нови удари. През юли групировката пое отговорност за нападение във влак край Вюрцбург и на музикалния фестивал в Ансбах, където бежанец рани 20 души. Точно в Мюнхен пък 18-годишен от ирански произход застреля девет души в търговски център.

Празниците започнаха с традиционния парад. Макар при откриването да валеше силен дъжд, настроението не бе помрачено.

 Раниците са забранени. За охраната се грижат 600 полицаи, наети са и 450 цивилни охранители за близо 4 милиона евро. Камерите вече нямат „слепи петна“. Оградата може да се демонтира за 50 секунди в случай на евакуация.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)