Будапеща

Будапеща – различните Буда и Пеща в бляскава прегръдка

02 ноември 2016

Някои градове – мечти заслужават тази титла не заради уникалните си съкровища и несравними атракции, а заради чистото удоволствие да се намираш там. Будапеща е един от тях. Градът е известен със своите невероятни гледки от фантастичния замък на Рибарския бастион до елитния купол и стройните кули на Парламента.

bp25 6.2007

bp29 6.2007

Именно за Парламентът в Будапеща казват, че е най-красивата готическа сграда в света. Когато се потопите в града и неговите усещания, разбирате, че духът на града напомня за края на 19 век. Това е така, защото по-голяма част от сградите, оформящи архитектурния облик на града са построени именно в този период.

BP5 6.2007Всъщност самата Будапеща е създадена едва през 1873 година. Преди това е представлявала два отделни и контастиращи града, разделени от река Дунав – Буда и Пеща.

BP35 6.2007

Буда е старият исторически център, с дворцовия комплекс, разположен на високият хълм над река Дунав на запад. Пеща израства по-късно върху равнинните земи на изток. Първата постоянна връзка помежду им е Верижният мост, проектиран и построен от британски инженери пред 1849 година.

BP14 6.2007

Той и до сега си остава най-красивият от всички седем моста на града. Буда и Пеща са доста различни. Буда е хълмиста, зелена. Пеща е равнинна, делнична, делова и забързана. Част от очарованието е именно този контраст и това как двете лица на града се свързват, за да ни представят един от най-красивите градове на света.

BP19 6.2007

BP42 6.2007

bp27 6.2007

BP41 62007

За да са пълни усещанията за Будапеща, вземете старата въжена железница. С нея се качвате до върха на Буда. С бароковия кралски дворец, неоготическата църква Матиаш, Националната художествена галерия и Рибарският бастион от 19 век, това е смесица от архитектурни стилове, изразяващи бурната история на града.

BP51 6.2007

BP58 6.2007

BP55 6.2007

Рибарският бастион е архитектурна приумица от края на 19 век. Разположен на дворцовия хълм с изглед към река Дунав и града, той изобилства от тераси, кули и стълбища. Изграждането му е вдъхновено от средновековните замъци. Името му идва от рибарската общност, обитавала тези места през Средновековието.

BP4 6.2007

Градът е основан като келтско, а по-късно и римско селище. През 13 век замъкът е укрепен. През 1541 година е превзет от турците. В последствие, след освобождаването от отоманците, градът започва своето възходящо развитие. Бляскавата страна и славните дни на Будапеща са от времето, когато тя е втора столица на Австро-унгарската империя, заедно с Виена.

BP40 6.2007

Разходете се в динамичния Пеща, потопете се в атмосферата на красивите улици, изпийте чаша кафе в някоя от разкошните сладкарници като „Ню Йорк“ или „Жербо“. А след разходката из забележителностите на града, не пропускайте да хапнете гулаш в някой ресторант. Това е най-типичното ястие от унгарската кухня. Особено ако е съпроводено с музиката на цигански оркестър –  ще ви пренесе в традициите и историята на Унгария.

Хубава е Будапеща. Много различна и много хубава! 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)