A Дядо Мраз раздаваше подаръци по Соца

31 декември 2018

Часове преди посрещането на Новата 2019 година, се притеснихме с известна носталгия по отминалите времена. По-младата част от българите няма как да знаят, че по време на Соца всъщност големият празник беше не Коледа, а Нова година, когато и се раздаваха подаръците на децата, а по Първа програма гледахме любимците на народа като Калоянчев, Парцалев, Мутафова…

Новогодишна картичка от Соца

Новогодишна картичка от Соца

А Добрият старец и тогава си беше добър, но носеше малко по-различно, преиначено по руски име – дядо Мраз. Всъщност той става задължителен образ именно от СССР от края на 30-те години на миналия век, като традицията е въведена след неколкогодишна забрана на коледната елха.

Снимка: Фейсбук страница "Изгубени в миналото"

Снимка: Фейсбук страница „Изгубени в миналото“

Разликите? Почти няма такива – западният вариант е закръглен и с пухкав корем, с по-дълга шуба и червени ботуши. Спазваше се плътно и сурвакането, като сурвачката беше клонче, на което се нанизваха пуканки и сребристи гирлянди…

dedo2

Пък празничната програма съдържаше най-често телевизионни мюзикъли, дело на покойния Хачо Бояджиев и с участието на големи български комици (пише ги по-горе кои или просто изгледайте прикаченото видео).

Снимка: Фейсбук страница "Изгубени в миналото"

Снимка: Фейсбук страница „Изгубени в миналото“

Толкова за соца, пък вие разгледайте любопитните снимки, част от фейсбук (ако питате баба и дядо що е то фейсбук, дали ще знаят) страницата „Изгубени в миналото“. И весело посрещане, без значение кой от добрите старци чакате или пък вече сте дочакали..

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)