20190731-airbus

Airbus разработва самолет, вдъхновен от албатросите

05 август 2019

Airbus е разработила маломащабен самолет с размахващи се накрайници на крилата, които имитират движението на албатрос.

AlbatrossOne, концептуален модел от въглеродни влакна, разработен от инженерите на самолетната компания, има революционни „полуеластични“ шарнирни накрайници на крилото, които могат да помогнат за намаляване на влаченето и теглото.

Свободно размахващите се накрайници могат да помогнат в борбата с последиците от турбуленция и пориви на вятъра.

Моделът е вдъхновен от албатросите, които могат да изминат стотици километри, без да размахват крилата си, в процес, известен като „динамично извисяване“.
Първите полетни тестове на самолета са завършили през февруари. Следващият етап е провеждането на полетни тестове, които комбинират двата режима на полета, позволявайки накрайниците на крилата да се отключат по време на полет и да се изследва прехода.
„Концепцията за свободно размахващи се накрайници не е нова“, обяснява инженерът на Airbus Том Уилсън. „Военните самолети ги използват, за да позволят по-голямо тегло за съхранение на самолетоносачи.“

„Въпреки това, AlbatrossOne е първият самолет, който е тестван по време на полет, свободно размахвайки върховете на крилата – които представляват до една трета от дължината на крилото.“

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)