Alarma Punk Jazz открива годината с квинтета FISH IN OIL (Видео)

26 януари 2016

Новият сезон на радио фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” започва на 1 февруари в Първо студио на БНР. Изкушаваме се да наречем FISH IN OIL „балканските Bar Kokhba“, или „балканските Electric Masada“, а защо не и „балканските Sacri Cuori“, въпреки че това би било хронологически недостоверно.

Макар да следва същата естетика в музиката, наложена в световен мащаб от споменатите формации, макар Джон Зорн и Марк Рибо определено да са повлияли на звука на групата, FISH IN OIL е по-скоро един от предвестниците, отколкото последовател на тази сцена (поне тук, на Балканите), тъй като съществува още от далечната 1993г.

Photo_4

Нюйоркската даунтаун сцена е по-скоро късно влияние, появило се в началото на новото хилядолетие, докато корените на музиката на FISH IN OIL са същите, които имат и героите на тази сцена (Зорн, Рибо, Lounge Lizards) – т.е. създателят и основен композитор във FISH IN OIL Братислав Радованович също като Зорн, Рибо и Джон Лури доста е слушал и автентичен блус, и Нино Рота, и Енио Мориконе, и Алберт Айлер, и Орнет Колман.

В настоящия си състав – Велко Николич – Папа Ник (Veljko Nikolić – Papa Nik) – перкусии, Том Федя Франклин (Tom Fedja Franklin) – барабани, Бранислав Радойкович (Branislav Radojković) – контрабас/бас китара, Братислав Радованович (Bratislav Radovanović) – китара, и Душан Петрович (Dusan Petrović) – саксофони/флейти – FISH IN OIL функционира на сръбската и международната сцена от няколко години.Наред с EYOT и NAKED, FISH IN OIL е един от „трите слона“ на новата сръбска джаз сцена, както обичат да казват организаторите от „Аларма Пънк Джаз”, и то не без сериозни основания…

Fish_In_Oil_PLAKAT

Вратите на Първо студио на „Драган Цанков” 4 отварят за публика в 21:00ч. на 1 февруари, а концертът – първо за FISH IN OIL в България – ще започне точно в 21:30ч.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)