32

Amazon се очаква да навлезе на аптекарския пазар

31 октомври 2017

Последната засега бизнес област, разтревожена от призрака на конкуренцията от страна на Amazon, е пазарът на аптеки. С огромно количество потребителски разходи и разочароваща неефективност това е видът бизнес, който неизменно привлича вниманието на концерна. И пазарът взема мерки – CVS Health е в процес на преговори, за да придобие Aetna, един от най-големите доставчици на здравно осигуряване в страната, което се смята за частична реакция на мерките на Amazon за навлизане на пазара.

Вероятността в крайна сметка Amazon да навлезе в аптечния бизнес е висока, казват няколко анализатори и бивш служител. Не е ясно обаче кога ще се осъществи това намерение или колко агресивно ще бъде то.

Краткосрочната заплаха може да е донякъде преувеличена. Amazon е получил разрешения за търговия на едро с лекарства в най-малко десетина щата, съобщава  The St. Louis Post-Dispatch. Лицензите позволяват на компанията да продава и други видове продукти. В Кънектикът например лицензът е за „търговия на едро с лекарства, козметика и медицински изделия“, а в Луизиана е издадено разрешение за „дистрибутор на лекарства или устройства“.

Говорителката на Amazon Лори Торгерсън отказа да коментира „слухове или спекулации“, че Amazon навлиза в този бранш, но споделя и изявление, което предполага други мотиви за получените документи. „За бизнеса на Amazon са необходими лицензи за търговия на едро, за да продава медицински изделия за професионална употреба в определени щати“, казва тя.

Ако Amazon реши да влезе на пазара, това може да стане по различни начини, казват анализатори.

Най-лесният е да се създаде аптека онлайн, която да се фокусира върху клиентите, чувствителни към цената, без здравна осигуровка или с планове с приспадане, които изискват от тях предварително да плащат някои лекарствени разходи. За да направи това, Amazon ще се нуждае от разрешителни за продажба на дребно във всеки щат – със сигурност препятствие, но не непреодолимо, казват анализаторите.

Инвестор.бг

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)