Balkan Fashion Week посрещна лятото с модни спектакли

06 юли 2018

Гости от чужбина, дизайнери и популярни личности гостуваха на BalkanFashionWeek2018 #MetropolitanEdition

Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition посрещна лятото с истински модни спектакли, които впечатлиха, както родните дизайнери, така и специалните гости от чужбина. Тази година дефилетата се състояха на едни от най-красивите и впечатляващи локации на открито, в сърцето на нашата столица, като всичко това се случи по време на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе част и от културната програма на международния дигитален фестивалWebit.FestivalEurope 2018 и се организира с подкрепата на Столична Община.

Модните дефилета стартираха с ревюта пред НДК. НБУ представидве дипломни ревюта на своите най-добри студентиот специалност“ Мода”. “Wewearculture”е завършващата тема на бакалаврите и разкрива различни перспективи на съвременния глобален свят. Младите дизайнери са вдъхновени от исторически събития и техните дълготрайни последствия, от културата и естетиката на различни етноси, от метаморфозите на обществото. Във второто ревю бяха показани модели на дипломанти от магистърска програма “ Мода и бизнес стратегии” обединени под общото лого “FashionForecast”. Сред младите таланти се открои Глория Димитрова, която през септември миналата година спечели престижния конкурс MADMOODMILAN: FASHION TALENT COMPETITION в рамките на Седмицата на модата в Милано, нещо което досега не се е случвало на българин.Известната дизайнерка Албена Александрова направи дебют на колекцията сис авторски  бижута и аксесоари “Без правила“ на Cafe Society by Albena Alexander, а талантливата и винаги различна Lilian Edwards зарадва модните ценители с най-новата си лятна колекция.Специални гости на BFW 2018 бяхаруската дизайнерка Гуел Газизова, която направи индивидуално ревю в Cosmos Coworking Camp с дебютната си колекция   SS’19 “COLORS“, и Рустина (Казахстан), която представи в SKLADA дебютната си колекция SS’19 “FAIRYTALE”.

Вижте още: Balkan Fashion Week 2018 #metropolitanedition започна

1007

1008

1009

 

Втората вечер пренесе гостите на седмицата на модата в магичната атмосфера на „Ларгото“, където студенти от Бакалавърска програма „Мода“ на НХА представиха своите капсулни колекции. „Идентичност“, това мото обедини ревюто на дипломантите. Гостите от DD’ (Италия) дебютириха на модния подиум с колекция SS’19  “1979”,а Showroom Flower’s & Co (България) показаха интернационална селекция на млади и талантливи автори:Bloom Stars – креативен бранд за тениски с послания; Зорница Баева – млад дизайнер, съчетаващ традиционни техники с модерен привкус, Chef-d’oeuvre – дизайнерски шалове от коприна и Paramidonna – бранд за бански костюми и плажно облекло. Край на модната вечер постави дебютна колекция гащеризони Moodictionary в колаборация с чанти от естествена кожа и луксозни аксесоари PLIK.

Вижте още: Balkan Fashion Week 2018 #metropolitanedition: Ден втори

1004

1005

1006

Последната вечер на дефилета се проведе в аристократичната обстановка на Резиденция „Тера“, където Istituto Europeo di Design от Италия показа дебютните колекции на четири от техните талантливи студенти: българката Александра Качулкова- “Between Noise and Silence”, която към момента работи като помощник текстилен дизайнер в Tom Ford, Аугусто Берета – “Tituba”, Карло Чимино – “Lilith” и Ребека Паганини – “Tokophobia“. В продължение на повече от 50 години IEDработи в сферата на обучението и научните изследвания в дисциплините Мода, Дизайн, Визуални изкуства, Комуникации и Управление на творческите индустрии.

Зрителите се насладиха и на дебютната колекция на Диана Корсакова (Русия), Confindustria Lecce (Италия) и Faith in Fatih (България). Balkan Fashion Week 2018#MetropolitanEdition завърши с дебютна колекция на специалния гост дизайнер от Казахстан Санди Аман, която представи официални облекла и заслужено получи бурни аплодисменти.

Вижте още: Balkan Fashion Week 2018 #metropolitanedition: Ден трети

1000

1002

1001

И тази година основната цел на  Balkan Fashion Week бе да обедини и мотивира талантливи дизайнери от Балканите и Източна Европа, като подпомогне развитието и навлизането им на големите модни сцени и пазари.

В последния ден от BFW, Литературен клуб “Перото”в НДК бе домакин на инициативата Fashion Talk Day, в рамките на която се организиратлекции, уъркшопи и нетуъркинг за модни дизайнери и студенти.

Водещ на трите модните вечери бе изгряващата звезда на Сатиричния театър Боян Арсов.

Специални гости на Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEditionбяха: Константино Роселиот Атина, гръцката дизайнерка и стилистка Джой Кументаку, Мира Постолаче от Милано, италианеца Рикардо Терзо, добре познат от работата си като стилист, бранд консултант и автор на VOGUE, световно известната френска журналистка Ева Буйон , Андреа Поци от Милано-маркетинг директор на IED Milan, румънската тв звезда Корнел Крисан, гримьорката на Донатела Версаче и бюти директор на Нюйоркската седмица на модата за 2016г. и 2017 г. Валерия Орландо. В София пристигнаха исъздателя и директор на FashionFilmFestIstanbulТуна Йълмази световноизвестния стилист и журналист Лука Имбимбо, който е работил като арт директор в престижната миланска агенция „Аура“.

1011

В рамките на модната седмица стартира и международен конкурс за модни дизайнери „IDEAMODA. Конкурсът тества креативността на съвременните творци иима за цел да подкрепи младите дизайнери в бъдещото им развитие.  В журито, което ще оценява талантите влизат имена от модната фотография, стилисти, журналисти, дизайнери не само от България. То ще определи 12-те финалисти, които ще представят на специално събитие, своята завършена модна линия.

Допълнителна информация за конкурса, регламента и формата за кандидатстване може да намерите на https://www.ideamoda.net/

Партньори на събитието тази година бяха: Столична Община, URBAN SUMMIT WEBIT 2018, НБУ, НХА, IED MIlan, хотел Триада, Manifesto Creativo, Weird Authentic People, Clinica Liberty, Stephan, VOR professional make up, IVET Fashion, The Secret Code of Fashion и MAD MOODMilan и други.                                                                                              

Международни медийни партньори на BknFW 2018 бяха едни от най-големите модни медии – VOGUE Talents (Италия), Elle Magazine (Италия), Pairs Paris (Франция), Schön Magazine (Италия), Fucking Young Magazine (Испания) и други.

оператор: Иван Цвятков
редактор: Пепа Попова-Кънева
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)