IMG_1784

Balkan Fashion Week 2018 #metropolitanedition: Ден трети

29 юни 2018

Последната вечер на модния маратон бе планирана да бъде пред прекрасната сграда на Централната баня в София, но заради шегите на времето локацията бе променена в последния момент. Трябва да признаем,че план Б на организаторите бе не по- малко впечатляващ- балната зала на на Резиденция Тера – елегантна, изчистена, светла и приказна, с много зеленина за фон, видима през въздушните пердета на френските прозорци.

На този фон дефилираха красивите модели на Ivet Fashion и представиха колекциите на последната група млади и талантливи дизайнери.

Първи на подиума се представиха момчетата и момичетата на Istituto Europeo di Design – международна образователна мрежа със 100% италианскo ДНК. IED работи в областта на обучението и научните изследвания в дисциплините Дизайн, Mода, Визуални изкуства, Комуникация и Управление на творческите индустрии в продължение на повече от 50 години. Мисията на IED е да предложи на младите таланти задълбочено обучение – както теоретично, така и практично – и да им предаде знанията за дизайна и мисленето, които ще бъдат ключов фактор за успех в кариерата им.

IED бе поканен на Балканската седмица на модата за пореден път, като представи 4изгряващи таланта и техните колекции:

Александра Качулкова

Родена през 1995 г. в Бургас, България. На 19 г. се премества да живее и учи в Милано, Италия, където получава бакалавърска степен по моден дизайн в IED – 2017. По време на академичното си образование тя получава важни знания за проектирането, практиката и маркетинговите умения, свързани с реализирането на колекции. Снимки от нейни фотосесии на колекции са публикувани на официалния сайт на VOGUE Italia, като две от тях са избрани за най-добрите снимки на седмицата за Vogue Italia. Също през октомври 2017 г. Amica България посвети цяла страница на младата дизайнерка и нейната дипломна колекция. Няколко месеца след дипломирането си в IED тя получава покана за вторi стаж в „Tom Ford“ и работи в отдела за текстил „Womanswear Textile“. От юни 2018 г. е назначена за помощник Textile Designer – Tom Ford Womenswear.

В последната вечер дефилета на Balkan Fashion Week тя представи колекцията си Между шума и тишината.

Колекцията „Между шума и тишината“ е дълбоко свързана с личната й история, която наистина е вдъхновяваща. Семейството й управлява фабрика за чай, така че тя има шанса да живее в една интересна атмосфера и  има възможността да проследи изцяло производството на чай. Колекцията изразява визията й за целия производствен процес, идващ от нейните спомени за един прекрасен свят. Дрехите са реализирани основно в бял цвят, тъй като именно този цвят отразява чистотата в чайните лаборатории и тишината. Нишките в дрехите напомнят на чаеното пакетче, потопено в гореща вода. А маските са спомен за видяното като дете във фабриката.

 IMG_1190

 IMG_1194

IMG_1205

Аугусто Берета

Аугусто е 23-годишно момче, родено в село на север от Рим. Той винаги е показвал силна страст към модата и изкуството, особено към Klimt и Caravaggio. Той обича да рисува, всъщност завършва Института за изкуство Isa Midosii Institute of Art в Civita Castellana. Той има несъмнено един интересен и много рзапознаваем стил. Естет по душа, който винаги търси детайлите, за да намери съвършенство.

На Balkan Fashion Week Аугусто представи колекцията си Tituba:

Титуба, нова и модерна визия на вещиците в Салем.

Салем е бил сцена на най-голямото клане на вещици за всички времена. Подозренията, обвиненията, преследването, екзекуцията, това са последиците, които несправедливо са преживели хиляди жени само заради това, че са показвали една по- нестандартна същност.

Тъмна и модерна колекция, характеризираща се с готически елементи и streetwear, вмъкнати в луксозна спортна рамка, навяващи загадъчна и спортно- елегантна стилистика. Основните елементи на колекцията са графиките и бродериите, изобразяващи алхимическите символи и готическата калиграфия. Поява на нова, свободна жена, освободена от всякакъв вид социално насилие в нов градски контекст.

 IMG_1211

Карло Чимино

Като дете той проявява особен интерес към блестящите, приказни рокли на принцесите и оше тогава несъзнателно разбира, че най-голямото му желание е създава висококачествени дрехи, феерични като на Анастасия, Пепеляшка и много други.

По-късно той се премества в Милано, където наистина може да започне да следва мечтата си и където наскоро завършва IED.

Това, което го отличава е дълбоката любов и внимание към детайла и ръчната работа – интерес, който той развива благодарение на майка си и баба си, които със собствените си “златни” ръце създават приказни бродерии. И накрая, той се интересува изцяло от всичко, което прави облеклото елегантно, ценно и уникално.

На Balkan Fashion Week Карло представи колекцията си Лилит:

Показаните дрехи са част от колекция, която изследва целия път на тази жената чрез еволюция на тъкани, текстури, бродерии, детайли и цветове с влияния, идващи от различни етнически групи като Италия, Гърция, Русия и Япония.

Чрез дрехите си той показва ефирната, почти ангелска версия на Лилит – благодарение на използването на кремав шифон, получен при боядисването с чай: клонките по роклите ясно показват природата, която първоначално я приветства, а после я поглъща.

Оттук нататък дрехите започват да се променят, като преминават през кадифе и коприна, към неопрен до вълна и жакард накрая, а цветовете преминават от светли към черно и пълната тъмнина. Това е връщане към първоначалната форма, която показва и страданието по пътя. Накрая отново се връща шифонът, който този път е черен и нагънат с апликации на гарвани с ацетатни пера, нанесени едно по едно, ръчно изработени – знак за компрометираната женска природа, която все пак успява да излезе от сянката.

 IMG_1261

IMG_1268

Ребека Паганини

Ребека Паганини е родена в Парма през 1995 г. и е израснала в Римини, древен град в близост до морето и пълен с история.

Тя задълбочава интереса си към изкуството още от детството си, като участва в културни събития. Винаги е чувствала в себе си необходимостта да изразява творчеството си и след като осъзнава това, решава че ще го направи чрез модата. При разработването на колекцията си тя се интересува от анализа на деформацията, която променя телата.

На Balkan Fashion Week Ребека представи колекцията си Tokophobia:

Темата на колекцията идва от бременността и страха от деформацията, на която женското тяло е подложено по време на този процес.

Научното име за тази фобия е токофобията: идеята на дизайнерката е да се повиши осведомеността за тази фобия и чрез използването на весели цветове да се преодолее този страх.

IMG_1232

Видяхме и полета на фантазията на Диана Корсакова, както и дефиле отново с италианско ДНК- колекцията на модна къща Confidustria Lecce. 

IMG_1338

IMG_1404

Своя дебютна колекция предстви младия дизайнер FAITH IN FAITH. Тя носи името „The creation“. Религиозната символика в нея може да се забележи в един определен символ – спиралата.

„На планета с население, което надвишава 7 милиарда, погледнато отстрани, животът на всеки един обитател може да бъде опсан катоедна спирала със заложено и същевременно известно за всеки начало и край. Начинът, по който сме преминали по тази спирала я прави неповторима. В този затворен цикъл само човекът, заклещен вътре знае всички препядствия и трудности, срещу които е изправен ежедневно, макар и за непознатите да изглежда като поредната крива по пътя. Това, колко уникален ще е пътят ни по спиралата до самия му край е само и единствено в нашите ръце. Трите кръга на спиралата също не са случайност. Числото 3 символизира Божията мисъл и е символ на духовното в човека.“, споделя концепцията си за авторската си линия Фатих Осман.

Той провокира модните фенове с дамска и мъжка колкеция с богато разнообразие от арикули, произведениот висококачествени платове. Брандът е предназначен за тези, които ценят различното и всички онези, които се чувстват вечно млади и не се съобразяват с предразсъдъците, а иимат смелостта да кажар кои са с облекото си.

 IMG_1532

IMG_1536

IMG_1555

IMG_1577

Финалът на вечерта бе за прекрасната дама от Казахстан Sandy Aman. Колекцията й бе зашеметяваща, нищо че бе дебютаната й. Видяхме изобилие от облекла– широки поли, „кукленски“ рокли в стила на 60-те години, baby-doll силуети и елегантни костюми с панталон. Роклите й се рееха като сън – въздушни творения от коприна, шифон и други леки и нежни материи. А драпериите, воланите и перата допълнително създадоха въздушен ефект.

В цветовата схема на колекцията преобладаваха чисти, монотонни тонове – черно, сиво и злато. Допълнителен френски привкус добавиха големите широкополи шапки и чантите под формата на кутия за шапки.

IMG_1595

IMG_1605

IMG_1613

IMG_1625

IMG_1638

IMG_1654

IMG_1666

IMG_1674

IMG_1702

IMG_1708

IMG_1765

IMG_1777

IMG_1786

Прекрасен, прекрасен финал за Balkan Fashion Week 2018 MetropolitanEdition!


Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)