JDF - BM - Cover

Bésame Mucho, Хуан Диего Флорес!

27 септември 2018

Любовта му към латиноамериканската музика се ражда в ранна детска възраст. Още при първата среща с нея, тя се превръща в любов за цял живот. „Израстнах с ритмите на болеро, ранчера и танго, великолепни песни от Латинска Америка“. – споделя звездата на оперната музика, тенорът Хаун Диего Флорес. Сега, той документира любовта си към тези песни в един много личен албум. Преди месеци, в началото на месец юни 2018 година го видяме и от сцената на Бургтеатър на прочутия Бал на живота LIFE BALL във Виена

Оше по темата: По червения килим на Life Ball 2018

Juan Diego Florez - 3

Хуан Диего Флорес

Семейството. Баба му свири танго песни на пиано, а баща му, Рубен, е сред най-популярните фолклорни изпълнители в родината на Флорес – Перу. Но песните на Куба и Мексико, и по-специално тези, създадени от големия козпозитор Хосе Алфредо Хименес, са голямата страст на Хуан Диего Флорес. „Песни, които директно те удрят в сърцето, защото в тях се пее за нещата, които най-много ни вълнуват като дом, семейство, щастието от споделената любов или болката от раздялата“. – разказва певецът.

 С новия си албум „Bésame Mucho“ (Вирджиния Рекърдс/Sony Classical), който излиза у нас на 28/09, Хуан Диего Флорес прави един представителен и обобщен музикален образ на Латинска Америка като включва 18-те най-популярни песни от региона. „Песни-емблеми за хората във всяка една страна“. Музикалното пътешествие започва от Венецуела с „Caballo viejo“ и музиката на Колумбия, през протестната аржентинска песен „Sólo le pido a Dios“ и бразилския стандарт „Aquarela do Brasil“, до класики като „Guantanamera“ от „нашите кубински братя, царете на ритъма“, както казва Флорес.

Албумът е записан с 20 студийни музиканта, които съпровождат певеца в това негово пътуване с всеки един традиционен за региона или страната инструмент: кавакиньо (малката „сестра“ на китарата), инструмент, който първоначално идва в Латинска Америка от Португалия ; бандонеонът, който всъщност е изобретен в Германия, но е част от аржентинското танго ; маракасите от Венецуела или пандейро (малък перкусионен инструмент), тясно свързан с бразилските музикални традиции.
Без съмнение „Bésame Mucho“ е най-личният албум в дискографията на тенора. Традиционният му репертоар като една от най-големите звезди на съвременната оперна сцена е фокусиран върху „бел канто“ оперите и най-вече творбите на Джакомо Росини и избрани френски композитори. Последният оперен албум на Хуан Диего Флорес с творби от Моцарт, получил изключително високи оценки от музикалната критика, показва за пореден път неговото вокално майсторство и разностранност. Заради лекотата, с която превзема високите тонове, виртуозната техника и артистичност, Хуан Диего Флорес е обявен за един от най-големите тенори на нашето време.

Преди да стане звездата на операта, която е в момента, Хуан Диего Флорес пее в родината си с различни поп и рок музиканти, както и с редица фолк формации ; участва в училищния хор, пише авторска музика, която изпълнява в пиано баровете и кафенетата в Лима. На 10 години се научава да свири на китара и до днес тя е негов постоянен спътник по време на соловите му рецитали по целия свят.

Освен превъзходен певец, Флорес се включва в албума и като аранжьор, след като преаранжира сам песните „Amanecí entre tus brazos“ и „La malagueña“, прекрасни продължения на ранната му и дълбока страст към латиноамериканската музика, която трябва да се преоткрива отново и отново. „Тази музика е силна като първата любов“ – признава на финала Хуан Диего Флорес.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)