27021510_1240200946082152_4508458718140957648_o

Better half § ресторант „Graphite”: Когато доброто вино срещне добрата храна

27 януари 2018

Вчера вечерта екипът ни се наслади на една незабравима вечер, в която вкусовите ни рецептори бяха задоволени до най-висока степен, благодарение на синергията между вино и храна.

Резултатът от това партньорство: подбрани изключителни вина и впечатляваща храна.

27164580_1240201232748790_1729843137509968259_o

Вечерта започна с чаша  Better Half Совиньон блан 2016 в комбинация с Гуакамоле със сушени домати, филирани бадеми, моцарела, маслини. Искрящият, кристален цвят с лек зеленикавотревист оттенък на виното бе наистина „добра половина“, включително и в цветово отношение, към поднесеното Гуакамоле. Атрактивният свеж цитрусов начален нюанс с лек червен грейпфрут и пипи дьо ша във финала, финото и балансирано тяло с ярко усещане за свежест и дълъг послевкус на виното комплементираха по перфектен начин страхотната салата, дело на Шеф Александър Драмов.

27164039_1240200499415530_7534281846399691151_o

27024125_1240199512748962_1145047245768868295_o

Като две половини на едно цяло се сляха Розе Better Half  Маракеш и предястието от сьомга и скариди, сотирани аспержи, тиквички и фенел. Виното бе с нежен прасковен цвят с акорди от бели цветя, кайсия и сладко от череши. Вкусово много плътно, с голяма дължина, приятен аромат на кайсиев нектар и зрели нектарини за приятен и сладък финал.

27021960_1240200736082173_872760003765839549_o

27173945_1240199799415600_7665776887967931063_o

Едва ли има съмнение, че след по- леките вина и ястия дойде ред и на тежката артилерия, която предизвика истинска експлозия от вкусове и усещания:  Better Half Малбек & Сира & Регент 2015 в комбинация с телешко със сладко от зелени смокини, запечен камембер и спаначен пай.

27368795_1240200129415567_8293499763699881913_o

27164925_1240200162748897_7853800635563308784_o

Съчетанието между това вино и основното ястие бе повече от фантастично. Цветът на виното- бистър гранатовечервен бе перфектната половина за нежно приготвеното месо. Ароматът в чашата бе съчетание между землисти нотки и сухи череши, черен пипер и подправки, касисови нотки, идващи от най- различния и най- рядко срещан в България сорт Регент.

27501033_1240201226082124_5107779007502486658_o

От своя страна, Шеф Александър Драмов бе избрал ястие, което хармонизираше на виното по най- добрия начин. Резултатът: балансирано и елегантно съчетание между вино и храна.

Черешката на вечерта: Better Half Ркацители, сладко вино 2008 в комбинация с брауни с ванилово маскарпоне и орехова платка.

27368765_1240200566082190_5584964463740063212_o

Трябва да призная, че още първата глътка Ркацители на Better Half  буквално сякаш ме пренесе в Португалия. В мразовитата вечер усетих и лъчите на слънцето и чух морето… Дълбокият, прекрасен златист цвят на сладкото вино ми напомни за брега, а чувственият сложен аромат на мед, сладка праскова и нежни нотки индрише ме накараха да мечтая за лятото. Брауни с ванилово маскарпоне и орехова платка и даже две чаши Better Half  Ркацители, в комбинация с бляновете за лято и море- какъв по добър финал на една мразовита вечер!

Специални благодарности на специалистите от  изба Better Half Garage wines и ресторант „Graphite”.

26962491_1240199386082308_2101270774022777550_o

Когато специалисти обединят усилията си резултатът винаги е впечатляващ. Ето защо ни се иска да ги представим още веднъж и на нашите страници:

Изба Better Half Garage wines е сгушена сред полите на Средна гора в с. Змеево в близост до Стара Загора. Better Half е семейна изба, собственост на Яна Югова- Далакова и Николай Далаков, за производство на изключително малки бутикови серии вина, произведени от грозде от собствени лозя в подножието на изгасналия вулкан Бетера, намиращ се на няколко километра от избата.

26991999_1240199292748984_3176940086316020753_n

“Гаражните вина” са сравнително нов тренд, който води началото си от областта Saint-Émilion във Франция. Всичко започва преди петнадесетина години, когато няколко представители на новото поколение винари решават да разчупят шаблона на традициите точно в тяхната мека, Бордо. Философията е, че не района, който пише на етикета е най-важен, а качеството на виното. Защото, вярно е, че купуваме първо с очите си и райони като  Saint-Émilion, Pomerol или Médoc ни създават усещане за супер качество, но всъщност това не винаги е така. Гаражните вина разчупват този модел на акцентиране на тероара върху етикета и поставят в центъра качеството на гроздето и съответно на самото вино. След Франция този тренд се разпространява в Испания, Италия и дори в Австралия. От няколко години вече намират своето място и в България. Вина произведени на малко пространство, малки съдове и в малки обеми.

Това е и философия на правене на вино на Яна и Николай Далакови.

27173668_1240200919415488_3298269129646222351_o

Ресторант Graphite на ул. Три уши 2 е пространство, което вдъхновява и впечатлява с уникалната си атмосфера, отлична кухня, сериозно и професионално отношение към виното. Сомелиер Екатерина Александрова,   периодично консултира и обновява с най-добрите реколти вина, организира невероятни винени дегустации, а шеф Александър Драмов винаги изненaдва с изключителното гурме меню в перфектна хармония с всяко от вината. Готвенето за него е удоволствие, той е готвач с изключителен перфекционизъм в кухнята. С лекота създава изненадващи комбинации от аромати и вкусове, превръщайки ги в неповторими кулинарни шедьоври.

27067548_1240199442748969_2693688305131295005_n

Текст: Пепа Попова

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)