Russia_142080028863

Bloomberg: Руската икономика показва изненадващ растеж

14 април 2015

В последното тримесечие на 2014 година Русия демонстрира неочакван растеж, което ще й позволи в бъдеще да намери алтернативни на нефта начини за възстановяване на икономика.

Това е мнението на наблюдателя и политическия анализатор на Блумбърг Леонид Бершидски.

„Сега се появяват все повече признаци, че руската икономика няма да умре от мъчителна смърт“, пише той.

По данни на руската Федерална служба за статистика последното тримесечие на 2014 г. руската икономика е нараснала с 0,4% въпреки предсказанията на икономистите за нулев растеж.

Сред причинине за растежа на руската икономика Bloomberg посочва политиката на Кремъл и Централната банка, които според водещата икономистка на Световната банка Бригит Хансла „са съумяли бързо да вземат решения, стабилизиращи икономиката“.

В статията се отбелязва, че за разлика от икономическата криза и дефолта от 1998 г., днес руската икономиката е по-зряла, бизнесът укрепна, придоби и капитали, които могат да се влеят в руската икономика.

Русия е държава с огромен вътрешен пазар, който току що изживя рязък спад в обемите на вноса. Последният път, когато това се случи, бе в края на 90-те години, но корпоративна Русия прие тогава предизвикателството. Днес икономическите условия в Русия също са толкова сурови, както и в края на 90-те години, но руските предприемачи натрупаха опит и имат големи ресурси: стотици милиарди долари, които избягаха от страната, но могат отново да бъдат инвестирани, а и Русия може да се окаже най-доброто място за инвестиране при отчитане на лихвените проценти в Европа, Азия и САЩ“, резюмира Блумбърг. / РИА „Новости“

снимка: bulcomtour.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)