Bugatti Type 57SC – най-скъпата и злодейска кола в света (видео)

08 юни 2018

Ако се чудите как изглежда колата на злодеите от детските филмчета в реалния свят, то от auto.dir.bg имат отговорът за вас. Bugatti Type 57SC Atlantic дебютира през 1937 година и веднага грабва погледите на аристокрацията и висшата класа. Тази разновидност на модела сериозно се отличава от останалите версии, които и без това били редки, защото от Bugatti Type 57 били произведени малко над 700 бройки, като в това число влизат всички разновидности.

ek6axnfn2pbe5g53wws4

От Bugatti Type 57SC Atlantic обаче били направени само 4 автомобила. Купето било изградено от алуминий, а двигателят бил 3.3-литров 8-цилиндров редови DOHC с мощност от 135 к.с.

fecebfk5hwmj1gzjkzwb

Максималната скорост била малко над 150 км/ч, което било доста добре за 1937 година.

i7u07ow0mjzjcnf8tbf9

Всъщност имало и по-бързи версии, тъй като моторът бил податлив на доработка, а колата тежала едва 950 кг. Тунингованите екземпляри били способни да развият цели 185 км/ч.

mm7tntxfjesed86tjnte

Външният вид на колата бил магнетичен за мнозина, но малцина можели да си я позволят. Ето кои са те:

rbyrmclkayx3h134r54i

Първият й купувач бил 3-тият барон Ротшилд – Виктор Ротшилд. Баронът обаче претърпял инцидент с колата, тъй като докато я шофирал двигателят й гръмнал. След повредата, Виктор Ротшилд просто слязъл от нея и я изоставил на пътя. Естествено бил изпратен екип, който да прибере колата, но Ротшилд изглежда забравил за нея и не я отремонтирал. През 1944 година автомобилът бил продаден на заможен американец. Той успял да транспортира машината до Америка през 1946 година, след което я изпратил обратно във Франция през 1953 г., за да може тя да бъде реставрирана в оригиналната си фабрика с оригинални части и по възможност – от оригиналния екип, който я е създал.

rnu69p0bfaxi7t9b3jfs

Втората бройка била запазена за семейството на Бугати, но след като нацистите окупирали Франция, тя станала техен трофей. Със затягането на обръча около нацистката военна машина, Bugatti-то било разглобено и претопено.

s0n3yfruurhsqdmgvfld

Третата бройка била закупена от френския бохем и майстор на фехтовката Жак Холзчъч, който се радвал необезпокоявано на своето купе по време на окупацията, но починал малко преди края на Втората световна война. Тази бройка се смятала за „каръшка“ и дори „омагьосана“, защото по-следващите й собственици често претърпявали инциденти с нея – понякога и с фатален край, но колата оцелявала.

pwmbvbagcbsdblrypijl

Четвъртата бройка (на снимките) отишла при анонимен британски фен на Bugatti, а след това била продадена на американския милиардер и моден гуру Ралф Лорен.

swwn1mqai4mpukxavsrf

Днес Bugatti Type 57SC Atlantic е най-скъпият автомобил в света, като цената му е над 40 милиона долара – и то само в редките случаи, когато някой от собствениците реши да се раздели с ценното Bugatti. Според анализаторите тази цена може да расте само нагоре, особено предвид факта, че всеки от притежателите полага максималните грижи за своя автомобил, а скоро той ще стане на 100 години.

снимки: jalopnik.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)