maxresdefault

Coca-Cola и Nestle са сред най-големите замърсители в световен мащаб

20 октомври 2018

Coca-Cola, PepsiCo, и Nestle са посочени от еколозите като едни от водещите бизнеси, допринасящи най-много за световното замърсяване.

След събирането на близо 200, 000 парчета пластмаса от различни брегове по света, става ясно, че опаковките и бутилките от тези 3 компании са сред най- често срещаните от Великобритания, та чак до Виетнам.

В Европа тези компании всъщност „осигуряват“ почти половината боклук от пластмаса, свидетелства Break Free From Plastic  (световно движение обединяващо близо 1 300 групи по целия свят, включая Greenpeace, чиято дъщерна организация напрактика организирана дейността на движението).

Докато Европейския комитет по околната среда се подготвя да гласува нови правила, които да ограничат използването на еднократни пластмасови изделия, до Европейския парламент бе изпратена петиция подписана от 250 000 души, призоваваща производителите да плащат за замърсяването, което причиняват.

Събраните отпадъци от тези марки, дават неопровержими доказателства за ролята на корпорациите в световното замърсяване и гобалната пластмасова криза„, заявява Вон Хернандес, световен координатор на Break Free From Plastic.

Продължавайки да пренебрегват замърсяването от опаковките на техните продукти, тези компании могат да бъдат определени като основни виновници за глобалното замърсяване на планетата. Време е корпорациите да поемат отговорността и да спрат да обвиняват гражданите за техните нерециклируеми и замърсяващи продукти“

Сред всичките идентифицирани марки, Coca-Cola се оказва най-големият замърсител с пластмаса в 40 от 42 участващи в изследването страни.

Отговаряйки на скорошните разкрития, говорителят на Coca Cola заяви, че компанията споделя целта на еколозите за елиминирането на пластмасовия боклук в океаните, и че е готова „да поеме своята отговорност в това важно предизвикателство„.

От компанията заявяват, че тяхната цел е успеят да събират и рециклират всяка бутилка или кенче, което произвеждат и до 2030 година този процент да достигне 50% рециклиране на тяхна продукция.

Ние не можем да направим всичко това сами и ще ни отнеме известно време. Но ние признаваме, че проблем има, че нещо трябва да се направи и е важно да играждаме нашия свят без боклук“.

Говорителят на Nestle от своя страна заяви:

Нашата визия за пакетирането на нашите продукти, включая пластмасата е, че всичко трябва да се рециклира и да не достига нито до езера, нито до реки, нито до океани. За да се случи това ние предвиждаме нашите опаковки да бъдат 100 % изградени от разграждащи се материали или подходящи за рециклиране. Това трябва да е случи до 2025 г. „

PepsiCo също се ангажират тяхната продукция изцяло да бъде опакована в биоразградими  и подходящи за рециклиране метeриали до 2025г.

Източник: independent.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)