Facebook-banned-1024x576

Facebook затегна контрола върху споделяното съдържание

02 април 2019

В драматичен обрат по отношение на политиката си за филтриране на съдържание, най-популярната социална мрежа Facebook обяви, че затяга сериозно мерките по отношение на всякакви постове с националистически и сепаратистки контекст.  В обширен блог пост от социалната мрежа съобщиха, че започват активно да премахват всяка публикация, която „възхвалява, поддържа или промотира белия национализъм и сепаратизъм“.

„На този етап е ясно, че подобни концепции са дълбоко свързани с организираните „хейт“ групи и нямат място в нашата платформа“, заключава постът на Facebook.

До момента мрежата активно филтрираше съдържание, свързано с прокламиране на превъзходството на бялата раса, но за пръв път политиката й обхваща и теми като белия национализъм и сепаратизъм. Расистките изказвания, представляващи реч на омразата по отношение на раса, етнос и религия, отдавна се цензурират от Facebook, но по новите правила фрази като „Имиграцията разрушава тази страна, белият сепаратизъм е единственият отговор“ също ще бъдат абсолютно забранени, пише HiComm.

o-FACEBOOK-AT-WORK-facebook

Допълнителен комплекс мерки ще включва още и пренасочване на търсенията – например хора, които дирят расистко съдържание във Facebook (примерна фраза като „Хайл, Хитлер“), ще бъдат насочвани към страниците на организации като Life After Hate, които предлагат услуги за бивши бели националисти и екстремисти – в това число групи за подкрепа, образователни материали и друг вид помощ.

Поддръжниците на по-строгия контрол на споделяното съдържание се надяват, че безпрецедентният ход на Facebook ще предизвика сходна промяна в политиките и на други популярни социални мрежи, като Twitter и YouTube.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)