лични данни

Facebook плаща за достъп до лични данни

01 февруари 2019

От няколко години Facebook плаща на избрани потребители месечна такса, за да има пълен достъп до личните им данни на техните смартфони, твърди проучване на сайта TechCrunch, цитирано от TechNews.bg.

Програмата действа от 2016 г. и в нея участват потребители, които са инсталирали приложението Facebook Research. То представлява VPN сървър с тази особеност, че събира неимоверно много данни за потребителите. Facebook плаща на участниците в програмата по 20 долара месечно плюс бонуси.

Срещу тази скромна сума компанията получава много информация. Според експерти от Guardian Mobile Firewall, ако Facebook използва всички разрешения на нейното приложение, това означава да има достъп до личните съобщения на потребителите в социалните мрежи и месинджъри, до снимките и видеата, изпратени на други потребители, до имейлите, историята на браузъра и т.н.

На практика, приложението дава на Facebook неограничен достъп до личните данни, съхранявани в устройствата на потребителите. Компанията има още едно подобно приложение под името Onavo Protect, което Apple изтри от App Store, след като разбра за неговата функционалност.

Що се отнася до Facebook Research, потребителите могат да си свалят приложението от външни уеб ресурси, а не от официалните онлайн магазини за iOS и Android.

След публикацията на TechCrunch, от Facebook заявиха, че спират приложението за iOS, но версията за Android остава. Социалната мрежа не отрича съществуването на подобно приложение и твърди, че го използва, за да разбере по-добре как хората използват интернет.

Вижте още: Facebook ще открие офис у нас

снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)