dayen.04.26

Facebook: Социалните мрежи могат да бъдат опасни за демокрацията

24 януари 2018

Социалните мрежи могат да бъдат опасни за демокрацията, призна Facebook, като същевременно увери, че прави всичко възможно, за да ограничи този риск.

„Макар и в душата си да съм оптимист, не пренебрегвам вредите, които интернет може да причини, дори и в една добре функционираща демокрация“, каза един от ръководителите на социалната мрежа Самид Шакрабарти, който отговаря за гражданската ангажираност във Facebook.

Социалната мрежа Facebook отново призна, както вече го направи нейният ръководител Марк Зукърбърг в началото на януари, че през 2016 г. е подценила неговата роля в разпространението на фалшиви новини и че не е бил достатъчно ефективна в борбата срещу информации със съмнителна достоверност, които циркулират в мрежата, съобщи БГНЕС.

Facebook от месеци е критикуван за това и не спира да се извинява и да обещава да поправи тази си грешка. Едно от основните обвинения дойде в хода на разследването в САЩ за евентуална намеса на Русия в предизборната кампания за президентския пост през 2016 г. Москва бе заподозряна, че е използвала социалните мрежи, за да повлияе на избирателите. Тези обвинения бяха отхвърлени категорично от страна на Русия.

„Социалната мрежа с над два милиарда потребители твърде дълго не дооценяваше факта, че злонамерени лица използват нашата платформа с цел да вредят“, каза Шакрабарти. Той обаче увери, че компанията работи енергично, за да неутрализира тези рискове.

Facebook обяви две сериозни промени, които ще промени присъствието на информацията в „информационния канал“, всеки потребител ще има персонализирана начална страница с цел да се подобри качеството на съдържанието. Ще се предпочитат източници на информация, които са преценени като достоверни от самите потребители.

снимка: thenation.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)