Facebook устройство за четене и запис на мисли

Facebook създава устройство за четене и запис на мисли

07 август 2019

Facebook и учени от Калифорнийския университет разработват технология за „четене и разпознаване” на думи, които се изговарят мисловно от човека. Предвижда се създаване на специално устройство, което ще въвежда текст по прочетените мисли.

Изследователите от Facebook Reality Labs (FRL) и Калифорнийския университет в Сан Франциско напредват с разработката на специален интерфейс „мозък-компютър” (BCI, неврален интерфейс), който ще позволи на хората да трансформират мислите си в текст, съобщава блогът на лабораторията, цитиран от TechNews.

Facebook устройство за четене и запис на мисли

На първия етап от проекта университетските учени и специалистите от FRL са провели инвазивно изследване (предполагащо имплантиране на електроди в мозъка) на доброволци, страдащи от епилепсия и подложени на операция на мозъка. Според резултатите, публикувани в сп. Nature Communications, в хода на експеримента специалистите са успели да дешифрират думи, изречени от самите участници.

Засега точността на разпознаване е ниска, но изследователите планират да постигнат скорост на декодиране до 100 думи в минута с грешка не по-голяма от 17%, а също и да увеличат броя на разпознаваемите думи до хиляда.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)