Венера

Facebook цензурира 30 000 годишната Венера като „порнография”, после се извини

02 март 2018

Цензурата във Facebook се появява все по-често. Един от последните случаи е цензурирането на изображението на 30 000 годишната Венера от Вилендорф, част от колекцията на Природоисторически музей във Виена. като „порнографско”. За това съобщавват The Art Newspaper и редица френски медии. Изображението е било публикувано от Лаура Гианда, „активистка” в областта на изкуството, в края на декември миналата година. То е било премахнато, като такова с неподходящо съдържание, въпреки четирите опита да се обжалва решението.

Палеолитната фигура на жена е открита през 1908 г. в Австрия. Характеризира се с ясно изразена резба и реализъм. Смята се за шедьовър на праисторическото изкуство.

От Природоисторическия музей във Виена реагират на публикацията на Лаура Гианда през януари, искайки от Facebook праисторическата Венера да остане гола. Според представител на музея няма причина да бъде скрита голотата на фигурката нито в музея, нито в социалните мрежи. От музея също така посочват, че никога не са страдали пряко от цензурата на Facebook, дори и при своя неотдавнашна публикация, свързана с „порнография от каменната ера”.

1_0ftqc4T01U1HXF-Ttr8Cow

Води се дело в съда относно друг случай, при който от Facebook цензурираха изображение на картината на Гюстав Курбе от 1866 г. „L’Origine du monde” (на снимката) . Решението на съда се очаква на 15 март.

Подтикнати от шума в медиите, от Facebook реагираха, като техен представител заяви пред Франс прес, че се извиняват за грешката. Политиката на Facebook не позволява публикуването на голота или подразбираща се такава, но прави изключение за статуи.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Naturhistorisches Museum Wien

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)