o-FACEBOOK-AT-WORK-facebook

Facebook ще открие офис у нас

30 януари 2019

„Фейсбук” отваря център за преглеждане на съдържание в София. В центъра ще работят около 150 служители, които ще следят постовете в социалната мрежа за потенциални нарушения. Партньор на „Фейсбук” ще бъде една от най-големите аутсорсинг компании у нас – „TELUS International“, откъдето също потвърдиха новината. На този етап обаче въпросните служители няма да следят постове на български език, а на турски, казахски и руски. В момента модераторите преминават обучение, а се очаква центърът да заработи до седмици.

След масовите обществени критики към „Фейсбук”, че допуска дезинформация, политическа пропаганда и реч на омразата, които пряко са повлияли на резултатите от последните президентски избори в САЩ и референдума за Брекзит, от компанията обявиха нова политика за преглеждане на съдържанието. Тя включва няколко хиляди модератори по целия свят, които в реално време следят милиони постове на над 100 езика за евентуално нарушаване на правилата на „Фейсбук”.
От 7500 през миналата година, до момента броят на въпросните служители се е удвоил до 15 000, съобщават от компанията. Част от разрастването включва и София, където ще бъде отворен офис за преглеждане на съдържанието. В центъра ще работят 150 служители, които вече се обучават, а броят им ще варира в зависимост от броя на докладваните постове и снимки, които Фейсбук получава. Модераторите обаче няма да следят постове на български, а на казахски, турски и руски.

През април миналата година „Фейсбук” представи и наръчник, който очертава правилата за съдържание в социалната мрежа. През декември „Ню Йорк Таймс” обяви, че около 1400 страници от въпросните правила са им предоставени от анонимен модератор. Според него те често водят до противоречия, нямат смисъл, а понякога ги принуждават да оставят постове, които те самите считат, че могат да доведат до насилие. „Понякога се чувстваш сякаш убиваш някого, като не предприемаш нищо”, допълва той пред изданието.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)