FORBS-AMAZON-909x500

Forbes: Милиардерите на 2019 година

03 октомври 2019

За втора година от десетилетие броят на милиардерите и общото им богатство се свиват, което доказва, че дори и най-богатите не са имунизирани срещу икономическите сили и слабите фондови пазари.
Според подреждането на американското списание Forbes за 2019 г. в света има 2153 милиардери, 55 по-малко, отколкото преди година. От тях рекордни 994, или 46%, са по-бедни (сравнително казано), отколкото през миналата година. Общо, ултрабогатите имат състояние на стойност 8,7 трилиона долара, което е с 400 милиарда долара по-малко спрямо 2018 г.

Общо 11% от членовете на списъка от миналата година, или 247 души, отпадат от редиците на милиардерите – най-голямата цифра след 2009 г. в разгара на световната финансова криза.
Азиатско-тихоокеанският регион е най-тежко засегнат, с 60 по-малко хора с богатство от 10 цифри. Това потапяне е ръководено от Китай, който има 49 по-малко милиардери, отколкото преди година.
Европа, Близкият изток и Африка също губят позиции. Америка, водена от възраждаща се Бразилия, и САЩ са единствените два региона, които имат повече милиардери, отколкото преди година.
Сега в САЩ има рекордни 607 милиардера, които включват 14 от 20-те най-богати в света.
960x0
Джеф Безос отново е номер 1 в света със 131 млрд. долара състояние, следван от Бил Гейтс под номер 2, но неговото състояние пада под 100 млрд. долара и е изчислено на 96,5 млрд. долара.
Трети е друг американец -  Уорън Бъфет.
Под номер 4 в класацията е и първият европеец – Бернар Арно. Пети е мексиканецът Карлос Слим.
Шести е испанецът Амансио Ортега.
Топ 10 се допълва от още четирима американци – основателят на Oracle Лари Елисън, основателят на Facebook Марк Зукърбърг, Майкъл Блумбърг и Лари Пейдж от Google. Неговият партньор Сергей Брин остава на 14-а позиция.
Първата жена в класацията е на 15-о място – наследничката на LÒreal Франсоаз Бетанкур-Майерс с 49,3 млрд. долара богатство. Единствената друга жена в Топ 20 на 17-а позиция е Алис Уолтън – една от многото наследници на търговския гигант Walmart.
Общо в класирането има едва 244 жени, с две повече от м.г, но е видно, че всяка година от 2010 г. насам броят им нараства.
Като най-богат на азиатския континент остава под номер 13 индиецът Мукеш Амбани с богатство от 50 млрд. долара. Единственият друг азиатец в Топ 20 е китаецът Пони Ма – на 20-о място. Създателят на Tencent има 38,8 млрд. долара.
Веднага след него е Джак Ма на 21-во място със състояние от 37,3 млрд. долара.
Като най-млад участник в подреждането си Forbes определя 21-годишната Кайли Дженър – част от забогатялото от риалити програми семейство Дженър-Кардашиян. Нейното състояние се оценява на 1 милиард долара.
След нея се нареждат сестрите Александра (22) и Катарина Андресен (23), всяка със състояние от 1,4 млрд. долара.
В класацията има и 194 нови милиардери.
Американският президент Доналд Тръмп остава в класацията с непроменено състояние спрямо миналата година – малко над 3 млрд. долара.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)