Forest City – еко проект за милиарди долари

06 септември 2016

Искате ли да притежавате част от изкуствен остров само на час от Сингапур? Е, малайзийският проект Forest City предлага точно това. Той ще бъде реализиран едва през 2035 г. и представлява четири изкуствени острова от страната на протока Джохор. Желаещите да имат имот тук трябва да платят около 200 000 долара за жилище с две спални и 1.6 млн. долара за вила.

Forest City

Forest City

Forest City е джойнт венчър между листнатата в Хонконг компания Country Garden и фирма, част от която е собственост на султана на Джохор. Според Чуа Янаг Лианг, ръководител проучвания за Югоизточна Азия в инвестиционната компания Jones Lang Lasalle, това е един от най-интересните проекти в тази част на света. Той ще бъде разположен на площ 3 425 акра и ще включва много луксозни екстри. Проектът се оценява на 42 милиарда долара и предизвиква дебати не само заради мащаба си, но и заради вредното въздействие, което може да окаже върху морския живот.

Желаещите да имат имот тук трябва да платят около 200 000 долара за жилище с две спални и 1.6 млн. долара за вила.

Желаещите да имат имот тук трябва да платят около 200 000 долара за жилище с две спални и 1.6 млн. долара за вила.

Проектът се рекламира като екологичен, но завземането на част от океана се посреща с остри критики. „Има потенциален риск проектът да промени екологията на цялата област“, казва Пол Джонстън, учен от Грийнпийс. По думите му това ще повлияе на морските обитатели и растителността. От страна на Министерство на околната среда в Малайзия също е започнало проучване, но не са установени замърсяване или вреди от страна на Сингапур. От компанията инвеститор признават, че проектът ще доведе до загуба на част от площта за риболов, както и това, че ще има щети върху някои видове водорасли и малки дървета, но изтъкват икономическите ползи – разкриване на близо 62 200 работни места. Наред с екологичните неволи, проектът среща и критики от страна на експерти в индустрията, които смятат, че насочването към инвеститори от Китай не е най – добрият избор. Преди всичко Китай отбелязва малък ръст в икономиката си и експанзия, благодарение на борбата на властите с корупцията и мерките за реформиране на системата за външни инвестиции в Китай и китайски инвестиции в чужбина.

Бъдещият проект

Бъдещият проект

Интересното в проекта е, че някои от имотите във Forest City ще бъдат на по-ниска цена спрямо повечето жилища в Сингапур, а вилите ще бъдат по-достъпни спрямо тези в града. Явно за купувачите това е добър шанс, защото според публикация, вече има 500 заявени жилища. И все пак дали нуждата от подобни жилища в Малайзия е реална предвид наличието на земя за строителство, е въпрос на преценка. Дубай е пример за изграждане на подобни проекти, които доказано не са оказали въздействие върху околната среда.

Източник: profit.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)