youtube

Gangham Style счупи рекорда на YouTube, смениха брояча заради него

11 декември 2014

Клипът на песента на корейския изпълнител Psy – Gangnam Style постави абсолютен рекорд в най-популярната социална мрежа YouTube. Видеото мина впечатляващата цифра от 2 милиарда гледания (или по-точно 2 147 483 647), което се оказа твърде голямо число за брояча, отчитащ прегледите.
„Да не забравяме, че сме страница на близо 10 години и когато започвахме, никой от нас не е предполагал, че ще се появи клип, който да достигне подобна бройка“, оправдаха се от екипа на YouTube. Все пак сконфузната ситуация беше бързо преодоляна, след като часове след рекорда, в мрежата бе поставен нов 64-битов брояч, чийто максимум е далеч по-солиден – число до 9 223 372 036 854 775 808 гледания.

Иначе Gangnam Style бе качен в сайта преди около 2,5 години и за съвсем кратко време премина 1 000 000 000 прегледа. След като преди дни обаче, се стигна до горепосочения резултат, ни идва да се запитаме къде ли би било човечеството без модерните компютърни технологии, които отнемат толкова от свободното му време. Доверявайки се на простата аритметика, изчисляваме, че ако самият клип е 4:12 секунди, то за гледането му човечеството е похабило…. 140 милиона часа или 16 000 години.

ganghamstyle_watchingtime

Давайки конкретен пример с построяването на най-модерния и технологично напреднал самолетоносач USS Gerald Ford, което е отнело на американския флот 50 милиона работни часа, това означава, че ако никой не бе гледал Gangnam Style, то за същия период е можело да бъдат направени три самолетоносача. Връщайки се по назад в историята пък, същото време е било абсолютно достатъчно за построяването на 4 пирамиди като Великите пирамиди в Гиза или пък шест сгради като най-високата в света – „Бурж Халифа“ в Дубай.

Armani Hotel Opens, The First In The World

За финал ще посочим, че най-близко до рекорда на PSY в YouTube е песента на тийн идола Джъстин Бийбър – Baby, но като се има предвид, че е на едва 1 000 000 000 гледания, корейският изпълнител може да е спокоен за мястото си в историята.

текст: Митко Попов
снимки: Economist.com, ArabianBusiness.com, YouTube

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)