google

Google заплаши с търсачка без текст и снимки заради авторските права

26 януари 2019

Най-популярната онлайн търсачка в пространството Google стресна потребителите си, като показа как би изглеждала, ако бъде приет спорния чл.11 от Директивата за авторско право в цифровия единен пазар.

Тя публикува снимка на това какво би виждал потребителят при търсенето на „последни новини“ (latest news) на сайта. Дилемата идва от желанието на издателите да могат да искат от Google и други търсачки да им плащат лиценз, когато се използват техни снимки и част от техни текстове в тях.“

google1

„Към момента работим с над 80 хиляди издатели на новинарски сайтове, чиито публикации се появяват в търсачката. Ако чл. 11 бъде приет, това число ще бъде намалено драстично“, казват още от Google.

Наскоро технологичният гигант предупреди и какво би се случило след въвеждането на промените в авторско правната рамка на ЕС. Мнозина обаче смятат, че това е по-скоро тактика на сплашване преди поредния триалог между Еврокомисията, Европарламента и Съвета на ЕС по повод директивата за авторско право в цифровия единен пазар.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)