Google

Google прекратява социалната мрежа Google +

09 октомври 2018

Google обяви спирането на потребителската версия на своята онлайн социална мрежа, след като бъг разкри лични данни на повече от 500 000 акаунта.

Американският интернет гигант, цитиран от АФП, заяви, че ще прекрати социалната си мрежа „Google +“ за потребители.

Говорител на компанията заяви: „Сериозните предизвикателства в създаването и успешното управление на Google +, така че да посреща очакванията на потребителите“, както и „ниският интерес“ са причината да предприемем този ход. От компанията са предпочели да не разкриват въпроса заради притеснение от регулаторни санкции, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни документи.

Според информацията, цитирана от Ройтерс, проблем със софтуера на социалната мрежа е предоставил на външни лица потенциален достъп до лични данни от профили на Google+ в периода между 2015 г. и март 2018 г. Проблемът е бил отстранен след вътрешно разследване, става ясно от документите. Акциите на компанията майка Alphabet Inc. поевтиняват с над 1% час преди края на борсовата сесия в понеделник.

Според Google засегнатата информация се ограничава до данни за потребителя като име, имейл, професия, пол и възраст.

От компанията допълниха също, че не разполагат с доказателства за злоупотреба с данни.

Документ от правния екип на Google, предназначен за високопоставените мениджъри в компанията, предупреждава, че разпространението на информация за инцидента по всяка вероятност ще предизвика „непосредствен регулаторен интерес“ и сравнения с изтичането на потребителска информация от Facebook към компанията Cambridge Analytica. Свидетелствата за неправомерна употреба на данни от 87 млн. потребители на Facebook от Cambridge Analytica, наети от американския президент Доналд Тръмп по време на президентската му кампания през 2016 г., нанесе силен удар по акциите на социалната мрежа, като също така доведе до редица разследвания както в САЩ, така и в Европа.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)