Google пусна приложение срещу… депресията

30 август 2017

Google се захвана с психическото здраве, като пусна инструмент, който ще помага за насочването на хората, които може би имат депресия, към това да потърсят помощ. Компанията си партира с Национален алианс по психични заболявания (NAMI), за да достигне до хората, които може би са в депресия, като им задава един лесен въпрос: Чувствате ли се депресирани?

Така компанията се надява, че като накара тези хора да започнат да оценяват собственото си психическо здраве, това би им подействало като катализатор, за да потърсят лечение. Ето как ще работи новият инструмент: Когато някой зададе свързан с депресията въпрос в Google, над показаните резултати от търсенето ще излиза кутийка с въпрос “Чувствате ли се депресирани?” Ако кликне “да,” тогава ще бъде свързан с въпросник, който лекари биха използвали, за да диагностицират депресия.

Депресия

Той ще попита потребителя дали има симптоми от рода на: “Проблеми с концентрацията върху нещо, като четене на вестник или гледане на телевизия,” “Дали се чувства зле по отношение на себе си — или дали смята, че се е провалил или, че е разочровал себе си или семейството си?”, “Дали се движи или говори толкова бавно, че това да е направило впечатление на останалите? Или пък е толкова нервен или неспокоен, че се движи много повече от обикновеното.”

От компанията се надяват, че хората ще попълват въпросника и в зависимост от получените резултати, ще имат повече информация, която да споделят с лекарите си, или пък ще потърсят професионална помощ на места, за които преди това са се колебаели. Според NAMI около 50% от хората с депресия, така и не търсят помощ.

clinically-depressed-nami-google

От Google са информирали преди, че около 5% от търсенията са свързани със здравето. Не е ясно каква част от тях са свързани с психическото здраве, но се смята, че броят е голям. Предвид огромния брой хора, които са в депресия, но така и не търсят помощ, може би не е лоша идея най-голямата търсачка в света да се опита да помогне.

“Статистически данни показват, че хората, които имат симптоми на депресия, обикновено стигат до лечение средно с 6-8 години закъснение след появяването им,” пише Мери Гилиберти, главен изпълнителен директор на NAMI, в блога на Google. Много хора може да не са наясно с депресията си, да не са запознати с нея като с клинична диагноза или пък да не искат да търсят лечение по редица причини/Profit.bg.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)