person-thinking-with-question-mark-Businessman-on-question-mark-880x621[1]

In Life ви пита: Вярвате ли на „Панамските документи“?

07 април 2016

Изтичането на 11 и половина милиона документи от адвокатска фирма в Панама, разкрива как богатите и могъщи хора укриват парите си.

„Мосак Фонсека“ – една от най-потайните офшорни юридически компании, в продължение на 40 години е помагала, при пълна безнаказаност на своите клиенти, да перат пари и да не плащат данъци.

Изтеклите данни, наречени „Панамските документи“ са получени първоначално от германския вестник „Зюддойче Цайтунг“, а той пък от служител на фирмата, който предупредил, че рискува живота си и затова името му е скрито.

Близо 370 журналисти от 78 страни са участвали в разследването, продължило почти една година. 2.6 терабайта данни, 11.5 милиона документи и 214 000 „кухи“ компании – „Панамските документи“ са най-голямото изтичане на данни, с което са работили журналисти, коментира „Зюддойче цайтунг“.

Документите свързват най-малко 72 сегашни и бивши държавни ръководители, сред които са Башар Асад, Хосни Мубарак, кралят на Саудитска Арабия, също – Мишел Платини, намесен е дори руският президент Владимир Путин.

Вярвате ли на "Панамските документи"?

View Results

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)