In Life ви пита: Кой от изброените чуждестранни архитекти, допринесъл за европейския облик на София, е най-заслужил на негово име да бъде кръстена улица в столицата?

27 юли 2016

Ние от In LIFE и ,,АРХИТЕКТУРЕН МАГАЗИН“ поемаме инициативата част от безименните улици в София да бъдат кръстени на именити архитекти, творили в края на 19 в. и началото на 20 в.

Намеренията ни са мотивирани от необходимостта да познаваме миналото си, защото повече от ясно е- народ, който не уважава историята си е обречен на забвение. Начинанието е важно и цивилизационно.

Респектирани от подобно позитивно съграждане са множество институции – Столична Община, САБ, КАБ и много граждани, които подкрепят инициативата.

Нека не забравяме, че архитектурата е един от най – забележителните паметници на историята. В този смисъл е задължително да познаваме значимите автори от онова време, които изграждат образа на нашата столица – красива и европейски изглеждаща. След като е избрана за столица на България, София бързо се развива по европейски модел.Обликът й изграждат много талантливи българи, получили своето образование в Австрия, Франция и Германия. Първите българи, завършили в чужбина са – Станчо Белковски и Иван Васильов – възпитаници на Сорбоната, Георги Фингов, Никола Лазаров и Никола Юруков – на Университета във Виена.

Тук идват да творят едни от най – утвърдените архитекти на Европа – Грюнангер, Хайнрих, Румпелмайер. Именно с тях е свързана и нашата инициатива. Вярваме, че тези хора следва да бъдат почетени, защото е задължително да знаем и помним кои архитекти са допринесли за европейския облик на нашия град. Техните имена не са почетени, а в същото време в София има много безименни улици, особено в по-крайните квартали.

Осъзнавайки стойността на целия градски ансамбъл, всички ние ще бъдем по-щастливи от това, че живеем тук, по – горди, че познаваме историята си и по – уверени в бъдещето си като народ. По тази причина днес, ние от In LIFE и „АРХИТЕКТУРЕН МАГАЗИН“ ви питаме: „Кой от изброените чуждестранни архитекти, допринесли за европейския облик на столицата ни, заслужава най-много да бъде почетен с улица в София“?! Дайте вашият глас в анкетата ни, за да определим заедно името, което ще входираме официално като предложение в Столична община!

Кой от изброените чуждестранни архитекти, допринесъл за европейския облик на София, е най-заслужил на негово име да бъде кръстена улица в столицата?

View Results

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)