01.-John-Lennon-y-Van-Gogh1-880x718

Да си „представим“ – 39 години без Джон Ленън!

08 декември 2019

Преди 39 години и един ден в студената декемврийска вечер пред „Дакота Бийлдинг“ в Ню Йорк проехтяват 5 изстрела. Четири от тях попадат в тялото на Джон Ленън и го убиват. Певец, китарист и композитор, известен както с участието си в „Бийтълс“, така и със солови изяви, Ленън беше и политически активист, художник, актьор, писател. На 8 декември го застреля негов почитател – Марк Чапмън. Чапмън направи това поради психически проблеми, като впоследствие твърдеше, че искал да се прочуе.

Ленън е роден в Ливърпул в навечерието на Втората световна война. Баща му Фред отсъствал по време на раждането му, а майка му Джулия се чувствала неспособна да се грижи за него и го поверила на леля му Мими. По-късно Ленън ще напише:

Mother, you had me,
But I didnt have you,
I wanted you,
You didnt want me…

„Майко, ти ме роди,
но не беше до мен.
Аз исках да съм с теб,
но ти искаше друго.“

Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват бунтовническия характер на юношата. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи пари за „глупости“. Учи се на банджото на майка си и първата песен, която научава, е That Will Be the Day. След това създава първата си група – The Quarrymen, заедно с най-добрите си приятели.

Първата изява на групата е на 6 юли 1957, където Джон Ленън се запознава с Пол Маккартни. Двамата създават „Бийтълс“. През 60-те години групата има феноменален успех, който минава под знака на бийтълманията из цял свят. Ленън и Макартни пишат един от най-големите хитове на „Бийтълс“, които и до днес се пеят в различни кавъри.

Последният концерт на „Бийтълс“ е в Сан Франциско през 1966 г.

Джон Ленън с Йоко Оно

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техния първи албум. Джон Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. Бийтълс се разпадат, заради творчески различия. Периода след състава бившия бийтълс се утвръждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Албумът „Представи си“ (на английски: Imagine) от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън, а едноименната песен от тавата изразява най-добре неговата гражданска позиция. Междувременно участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, съпроводен от съпругата си Йоко Оно.

От 1975 г. Джон Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум Двойна фантазия (на английски: Double Fantasy). Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян.

снимки: wallpapersafari.com, time.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)