Осмото чудо

In Life представя: Топ 5 събития на 2017 година

31 декември 2017

Изминаващата 2017 година бе изпълнена с много ярки и вълнуващи събития, голяма част от които In Life TV по традиция успя да улови с камерите си, за да ви направи съпричастни със случващото се у нас и по света. И тъй като е невъзможно да ви представим всяка от тях, ето и кои са тези, които останаха завинаги в съзнанието ни през изминалите 12 месеца.

Речта на Бен Крос от спектакъла „Осмото чудо“

Вече 15 години Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и неуморният му двигател и идеолог Христо Димитров творят чудеса, но това, което се случи в зала 1 на НДК по време на премиерата на новия им спектакъл „Осмото чудо“ трудно може да се опише. Подготвян от цели три години, обединявайки усилията на стотици хора – танцьори, композитори, хореографи, дизайнери на костюми, изпълнители, „Осмото чудо“ изцяло оправда, че и надхвърли очакванията на зрителите, но безспорно най-емоционалният момент от него бе речта на един чужденец.

Осмото чудо

Вероятно мнозина от вас познават Бен Крос като една безспорна легенда в света на киното и са се развълнували при новината, че той се е съгласил да изиграе самия Джеймс Баучер в спектакъла. Е, на 14 юни, видяхме и големият приятел на България Бен Крос. Чужденецът, който изнесе една невероятно трогателна реч… говорейки цели осем минути на български език и разплаквайки почти цялата зала.

Бен Крос в дружеска прегръдка със създателя и ръководител на НФА "Българе" Христо Димитров.

Бен Крос в дружеска прегръдка със създателя и ръководител на НФА „Българе“ Христо Димитров.

„Бъдете горди с факта, че сте българи, защото тази страна има много, с което да се гордее. В света, в който живеем, е лесно да забравиш културната си история, но когато изгубиш тази връзка, губиш и националната си идентичност. Иска ми се българите да поддържате с гордост този пламък, защото той е много красив, защото това е страна, която има толкова много, с което да се гордее. Благодаря ви, че ми дадохте възможност да се докосна и обогатя с фолклорната ви традиция„, призна пред публиката той и завърши с думите „Да живее България“. Е, след тези думи, признаваме си, на нас самите, като че ли бяха останали такива..

10-то юбилейно издание на фестивала в Жеравна

За фестивала в Жеравна е писано и говорено толкова много, но едно нещо никога не се променя – съвсем друго е да го видиш с очите си и да се докоснеш на живо до магията на българския фолклор. Трудно е да се опише гледката на хилядите българи изпълнили за три дни през август местността край красивото и автентично градче Жеравна (много от тях, пристигнали не само от различни градове в България, но дори и от чужбина), нестихващите усмивки и доброта и цялото това родолюбие, гордост и патриотизъм, които се носят във въздуха.

Жеравна

Да, в Жеравна се пренесохме векове назад във времето на родната ни история с една неповторима по същността си емоция, а част от нея станаха и множество чужденци – ако искате вярвайте, но свидетели на това станаха дори и… японци, облечени в автентични български фолклорни носии (за силата на българщината се убедихме още, когато се запознахме с холивудската звезда Бен Крос, който лично ни убеди колко право имаме да вярваме в себе си като нация).

Видяхме истинска традиционна българска сватба, много музика, но безспорно най-зашеметени останахаме след възстановката на 140-годишнината от героичната Шипченска епопея, спектакъла „О’Шипка“ в памет на всички онези, дали живота си в името на една по-добра България днес – дело на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ и идейният му двигател и създател на фестивала Христо Димитров.

Спектакълът "О'Шипка"

Спектакълът „О’Шипка“

Вярвате или не, много от нас плакаха и съпреживяваха емоциите, сякаш се върнаха назад във времето в онези трагични дни… Е, чудно ли е, че за пореден път фестивалът в Жеравна е сред безспорните събития в класацията ни за 2017 година?!

Life Ball 2017

Толерантност, свобода, равнопоставеност… Е, у нас тези понятия може и да не са толкова актуални, когато говорим за приемането на различните и любовта между хора от един и същи пол, но в Европа, и особено в австрийската столица Виена, ситуацията е съвсем различна.

Life Ball 2017

24-то издание на едно от най-големите благотоврителни събития за борба със СПИН в света бе под мотото „Разпознай опасността: Научи своя статус“ и традиционно се състоя в и пред кметството на Виена, обединявайки виенската бална култура с разкоша, блясъка, модните спектакли, прочувствените речи и емоционалните моменти. И този път „Празникът на живота“ даде тон на идеите и символите, които се обявяват против всяка дискриминация.

А в тяхна подкрепа се включиха и звезди като Дийн и Дан Кейтън, Нейтън Трент, Кристиан Керн, канцлер на Австрия, Михаил Хойпл- кмет на Виена, д-р Памела Ренди Вагнер – Министър на здравеопазването на Австрия, водещите на вечерта Верена Шайтц и Кончита Вурст, модната легенда Наоми Кембъл, транссексуалната Аманда Лепор и толкова други.

Life Ball 2017

С повечето от тях имахме удоволствието да си поговорим. И всички, всички те – от drag-queens, през артисти, певици и модели до министри призоваха за обединение, за любов и толерантност…

Биенале Венеция 2017

България и този път не беше сред участниците на Биенале Венеция, но пък това не ни попречи ние, от In Life като медиен партньор и единствена българска медия, да сме в един от най-красивите градове на Апенините, за да сме част от магията на световното изкуство.

Уникалният арт форум отвори врати в средата на май това лято, събирайки за няколко дни най-доброто от АРТ сцената в два изложбени центъра – Арсенале – залите на старите докове и в Градините на Венеция. В самия град също бяха разположение множество инсталации и експозиции, като атракцията безспорно бе Златната кула, издигната на Канале Гранде.

Биенале Венеция

Е, признаваме, че бяхме далеч по-впечатлени от изложбата на един от най-скъпо продаваните съвременни художници Деймиън Хърст – Wreck of the  Unbelieveble, която традиционно за него разбуни духовете, от Giardini – живописната градина край морето, събрала павилионите на отделните държави, от инсталациите на страни като Тайван, Корея, Япония, Андора, Германия, Русия, Великобритания и много др.

И ако Венеция е сред любимите ви дестинации по принцип, то повярвайте ни, когато сте в Града на Каналите по време на Биеналето, то със сигурност ще остане в сърцето ви завинаги…

Биенале Венеция

Светият Кръст над Земен – стожер на християнската вяра

Вероятно отдавна сте запознати с малкият български град Земен и създадената от него инициатива „Манастирите на Краище – Новото Светогорие“, чийто основен медиен партньор е телевизия In Life. Идеята й от една страна е възраждане на региона „Краище“ и запазване на уникалното му културно историческо наследство и изграждането на нов туристически екологичен маршрут за културен и религиозен туризъм както на региона, така и на област Перник от друга.

Издигането на Свети Кръст над град Земен беше идея, която съществуваше от самото създаване на Инициативата, но едва тази есен дойде моментът за нейната реализация.

Светият кръст над Земен

И денят за това съвсем не бе случаен – на 11 ноември от 11:00 часа – на 11 ноември Православната църква отбелязва един от най-светлите си празници – Свети Мина – покровител на семейството, пазител и на сираците и бездомните, на народните лечители, знахари, войни и на хората, поели на дълъг път, а малкият Земен – Деня на Плодородието.

Стотици жители и гости се събраха на поставянето и освещаването на Светия кръст, монтиран на панорамния завой преди легендарния Земенски манастир. Кръстът, който е с височина 15 метра, е направен според канона и изискванията на Българската православна църква, и е дарение от господин Димитър Барбуков, който през май тази година бе удостоен с приза „Почетен гражданин на Земен“.

Светият кръст над Земен

На тържествената церемония той бе осветен с благословията на българския патриарх Неофит и неслучайно бе наречен „стожер на християнската вяра“…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)