In Memoriam: Напусна ни Ян Андерсон

03 октомври 2015

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Фондация „Българе“ и Сдружение „Пазители на българщината“ с дълбока скръб съобщават, че на 3 октомври 2015 година ни напусна един истински българин по сърце и искрен почитател на българския фолклор, Апостолът на българщината Ян Чарлз Андерсон.

С неговата внушителна финансова подкрепа точно преди 13 години, на 1 октомври, бе създаден и се разви във времето един абсолютно нов български фолклорен ансамбъл, многократно доказал професионализма си на българската и световна сцена – Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Ян Чарлз Андерсон е от учредителите на Фондация „Българе“, сдружение „Пазители на българщината“ и е сред създателите и спомоществователите на популярния ежегоден Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна. През 2011 г. президентът на Република България Георги Първанов удостои г-н Андерсон с „Почетния знак на президента“ като чужденец с най-голям принос за развитието на съвременната българска култура. През 2014 година сдружение „Пазители на българщината“ единодушно го избра за първи носител на отличието „Апостол на българщината“.

Поклонението ще се състои на 4 октомври, неделя, от 13 часа в частния гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в кв. „Бояна“ в София.

Поклон пред паметта му!

In Life изказва съболезнования на близките и приятелите на Ян Андерсон!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)