453927_223910_3015

iQOS! За ползите и вредите

04 юли 2018

Phillip Morris International (PMI), един от най-големите производители на цигари в света, рекламира новото си творение iQOS по света вече 4 години.

„Тютюнът се нагрява, а не изгаря, затова нивото на вредни химикали е сериозно намалено спрямо цигарения дим.”

Макар „нагреваемите“ цигари да се появиха в България едва през миналата година, те се появяват на японския пазар още през 2014 г. Там постигат сериозен успех – само за 2 години завземат над 15% от пазара за тютюневи изделия. Междувременно PMI започват активна кампания да вкарат своя модерен уред във всички големи цигарени пазари по света. Засега с немалък успех, iQOS и цигарите Heets се предлагат в 34 държави по света – Андора, България, Канада, Колумбия, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Гватемала, Италия, Израел, Япония, Казахстан, Корея, Литва, Монако, Холандия, Нова Зеландия, Палестина, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Швейцария, Кипър, Украйна и Великобритания. В повечето от тези държави PMI отбелязват впечатляващи успехи.

iqos-white-583e9cfa98322-583e9d9e9c1cc

За това помага както кампанията им, която предлага устройството на по-ниски цени, ако се включиш в изследвания за последствията от употребата им, така и видният ентусиазъм и задоволеност на клиентите. В един ключов пазар PMI обаче още няма успех – САЩ. И причината за това е FDA (Food and Drug Administration), Агенцията за контрол на храните и лекарствата, която трябва да даде зелена светлина за продажбата им в страната и която е известна със строгостта си към нови продукти.

I Quit Original Smoking - това всъщност означава съкращението е устройство, което нагрява, но не гори специален вид цигари с истински тютюн, и това води до отделяне на нужния никотин, но с много по-малко количество вредни вещества, които вдишваме при употреба на обичайните цигари.

Според всички изследвания на PMI употребата на тютюн чрез нагряване е по-малко вредно, тъй като се отделят по-малко канцерогенни вещества. Дали обаче може да имаме доверие на производителя? Наистина ли iQOS не създава дим и е безвреден за околните? Независими учени от Университета в Берн пък публикуват през 2017 г. класическо изследване – сравнение между iQOS и нормалните цигари чрез равни дръпки от машина и отчитане на фините частици във всяка една. Те отчитат интересни резултати, а за финал отбелязват:

„Международни експерти бяха поканени от PMI да опишат аерозола от IQOS. Един от тях твърди, че „под 2% от аерозолните компоненти са от пиролизата на тютюнев субстрат, което не е достатъчно да се нарича аерозола „дим“. Нашият анализ обаче показва, че рекламни слогани като „нагряване-не-горене“ не заменят науката. Да се танцува около дефиницията на дим, за да се избегне забраната за пушене на закрити места, е неетично.“

Тезата на PMI е, че излизащият от iQOS цигарите аерозол всъщност не е „дим“, защото няма горене, а само пиролиза – разграждане на вещества под висока температура. Учените от Берн отбелязват, че в науката няма строга дефиниция на „дим“, но аерозолът съдържа същите частици като нормалните цигари, само че в по-малко количество – в повечето случаи. Накратко – в много отношения iQOS е по-малко вредно от стандартните цигари, но не чак толкова.

Показателно е, че изследването е нападнато от PMI, които дори пишат необичайни писма на ръководителите на три швейцарски университета и издателите на журнала, в който е публикувано изследването, като обвиняват авторите в грешна методология.

Въпреки това множество употребяващи iQOS се хвалят с по-малко от класическите симптоми на пушачите – сутрешна кашлица, затормозяване на белите дробове, силната миризма. По всичко личи, че новото устройство на PMI не е безвредно за околните, а в повечето държави по света то е допускано за употреба в затворени помещения – защото в момeнта не фигурира в закона.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)