Lavazza Triennale 114

Lavazza и Триенале ди Милано – партньори в името на природата

11 март 2019

Lavazza и Триенале ди Милано (Triennale di Milano) сключиха партньорство в подкрепа на микса от позитивно устойчиво изкуство, наука и природа, който може да активизира хората да ги свърже отново с околната среда и да предизвика чувство на отговорност за бъдещето на планетата. TRIENNALE е един от най-престижните културни институти в света, който обединява съвременните артистични сфери от дизайна и фотографията до модата, архитектурата и визуалните изкуства.

Това е и причината Lavazza да се включи като основен партньор в XXII Международна изложба „Нациятa на растенията“, от 1 март до 1 септември 2019. Куратор на изложението е италианският учен Стефано Манкузо, който е един от водещите авторитети в сферата на растителната невробиология, която показва „дифузния“ интелект на растителния свят.

„Горди сме, че имаме възможност да подкрепим водещ институт на италианската култура като Триеналето на Милано, който от 1923 г. обединява съвременни художествени изкуства в рамките на конструктивен диалог между изкуството и дизайна, творчеството и технологиите, традициите и иновациите. Това е стратегическо партньорство за Lavazza, защото е в унисон с нашите цели и виждания да насърчаваме изкуството, и местата, където културата оживява“, заяви Франческа Лаваца, член на борда на компанията.

Lavazza Triennale 092
„Изложбата „Нацията на растенията“ ме докосна и вдъхнови лично. Това е неконвенционална изложба, която надхвърля очакванията и ме накара да осъзная, че всъщност не е човекът този, който прави място за растенията, а точно обратното – растенията и техния дифузен и не-хищнически интелект, са тези, които правят място на хората”.

Земята е доминирана от растения, които съставляват 95% от общата биомаса, и въпреки че нямат мозък, а милиони дифузни сензори, те се хранят, растат, възпроизвеждат и се защитават, използвайки интелигентни, енергоспестяващи решения, които не са агресивни към екосистемата. Изложбата „Нацията на растенията“ използва увлекателни преживявания, инсталации и мултимедийно съдържание, за да разкрие изненадващата интелигентност на растенията и всичко, което човек може да научи от растителния свят.

Интересен пример за съвместна работа между растителния и животинския свят е растението кафе, в което може да се наблюдава способността на насекомото да опрашва и регулира количеството на кофеина в нектара си. Колкото по-добре се справя насекомото в тази задача, толкова повече кофеин се освобождава от растението с целта то да активира мозъка си и да започне обратен процес на усвояване на кофеина.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)