LAYALI BULGARIA - мост между Изтока и Запада

LAYALI BULGARIA – мост между Изтока и Запада

04 май 2015

Естествената нужда на хората за знание, любопитството да познават различни култури, и историята и бита на други народи, никога не е била толкова спонтанна и искрена. Изкуството винаги е било мост за тяхното сближаване, а музиката и танцът най-прекият път при общуването и разбирането им.

LAYALI BULGARIA - мост между Изтока и Запада

Идеята на LAYALI BULGARIA е да представя и разпространява по автентичен начин красотата, разнообразието и богатството на арабското музикално и танцово изкуство. Желанието на организаторите е да засвидетелстват заслуженото уважение към Близкоизточната култура и традиции и да покажат сериозно отношение и професионален подход в изучаването и преподаването на ориенталския танц.

IMG_3610

Целта им е да допринесем за артистичното възраждане на арабския танц в България, да променят повърхностната представа и често неправилна интерпретация, като информират и възпитават адекватно отношение към него.

IMG_3669

В рамките на три дни, от 1-ви до 3-ти май, за трети път в България се проведе международен фестивал по Ориенталски танци.

IMG_3737

Името на фестивала е вдъхновено от арабската дума Layali, което е множественото число на Leila – нощ. Нощта е прохладата и спокойствието, която освобождава ума от веригите на жарките слънчеви лъчи. Нощта е оазиса на поета, тя е пазителката на влюбените, но това е и времето, когато всички са заедно, за да споделят, пеят, танцуват и разказват приказки. Не случайно в заглавието на една от най-известните литературни творби в арабския свят присъства нощта – “Приказки от хиляда и една нощ”.

IMG_3842

LAYALI BULGARIA ни пренесе в магията на Източния свят. В рамките на три дни се проведоха: семинари, водени от световноизвестни и утвърдени преподаватели; спектакли с участници от България и гости от чужбина; конкурс с награди; отворена дискусия с доказани професионалисти от бранша; базар и много други изненади.

IMG_4114

Участниците и гостите имаха възможност да се потопят и запознаят с арабските класически и фолклорни танци, както и да задълбочат познанията си, свързани с арабската музика, ритми и култура.

IMG_4154

LAYALI BULGARIA бе за всички любители и ценители на арабското изкуство – от начинаещия или опитния танцьор, до любопитния зрител.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)