шоколад

Like-овете в социалните мрежи ни въздействат като шоколада

17 декември 2019

Няма защо да се лъжем – през 21 век и особено в последните години, технологиите заемат все по-голямо значение в живота ни. Това важи с особена сила за социалните мрежи, пред които прекарваме абсурдно много време. Facebook, Twitter, Instagram – всичко това ни оказва влияние, дори и без сами да го осъзнаваме.

Наскоро проучване в САЩ показа, че мозъкът ни реагира по един и същи начин, когато виждаме лайкове на наша снимка и когато… консумираме шоколад. В изследването са взели участие 32 тийнейджъри, които са на възраст между 13 и 18 години.

facebook-1563273_960_720

На тях им е съобщено, че взимат участие в малка социална мрежа, подобна на популярно приложение за споделяне на различни кадри. По време на експеримента изследователите показват 148 фотографии на компютърен екран в продължение на 12 минути, включително и 40 снимки, които всеки тийнейджър предоставя. Анализира и мозъчната им активност с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Под всяка снимка също така участниците могат да видят и броя харесвания, които тя е събрала. На юношите е казано, че тези харесвания са на останалите участници. В действителност, броят им е определен от изследователите. Водещият автор на проучването – Лорън Шърман, споделя, че когато участниците виждат своята снимка с голям брой харесвания, се отчита активност в широк спектър региони на мозъка.

Регионът, в който се наблюдава особена активност, е област от стриатума. Тя е част от системата за възнаграждение в мозъка. Смята се, че е особено активна в периода на юношеството.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)