Lotus Evija електромобил

Lotus представи нов електромобил за над 2 милиона долара

19 юли 2019

Британският производител на спортни автомобили Lotus представи напълно електрически суперавтомобил с 1900 конски сили с цена, надвишаваща 2 милиона долара.

Lotus Evija електромобил

Новата Evija е значителна промяна за Lotus – марка, която е известна с това, че прави малки, пъргави спортни автомобили на относително достъпни цени. Цените на Lotus Elise, например, започват от около 42 000 британски лири в Англия, или около 52 000 долара. Цените на Lotus Evora 400, единственият модел Lotus, който в момента се предлага в САЩ, започват от под $100 000.

Lotus Evija електромобил

Lotus обикновено не се гордее с огромна мощност. Задвижваната от батерията Evija обаче се рекламира като „най-мощната в света серия автомобили за пътя“. Автомобилът ще може да ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от три секунди и ще има максимална скорост над 200 мили в час.

„Lotus Evija е автомобил като никой друг.“ Той ще възстанови нашата марка в сърцата и умовете на спортните фенове и на световната автомобилна сцена“, заяви в изявление главният изпълнителен директор на Lotus Фил Пофам, цитиран от Economic.

Lotus Evija електромобил

Електрическите автомобили обикновено не могат да работят с пълна мощност дълго време, преди батериите да започнат да се изхабяват и прегряват. Това е една от причините високопроизводителните автомобилни производители като Lamborghini и Ferrari да твърдят, че не бързат да произвеждат изцяло електрически автомобили.

Lotus Evija ще се конкурира с много скъпите електрически суперколи като Pininfarina Battista и Rimac C_Two. Колата на Lotus е разработена с помощта на британската компания Williams Advanced Engineering, която е участвала в разработването на електромобили за Formula E. Компанията се гордее, че моделът е най-лекият електрически хиперавтомобил, но все още над марката от 3700 паунда (над 1600 кг).

Lotus Evija електромобил

За да бъде автомобилът по-аеродинамичен, той няма огледала на вратите. Вместо това на предните калници са разположени камери, докато друга вградена в покрива камера осигурява заден изглед.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)