„Maika mi calling“ – oстана ли човещина у човека?! (Трейлър)

01 август 2018

Не може да отречем, че през последните години българската киноиндустрия отново е в разцвета на силите си. Пример за това можем да посочим с многобройните изяви в български и чуждестранни фестивали за кинематография. Изобилието от нови български филми успя да върне обратно хората в големите и малки кинозали и да ги накара да тръпнат в очакване за следващата прожекция. Българските продукции постепенно завладяват и родните телевизии, позволявайки на зрителите от малкия екран да си поемат глътка свеж въздух от турски сериали и сапунени опери. С подема на родната киноиндустрия, все по-голяма популярност набират и късометражните филми, които в следващите редове ще са обект на читателския обектив.

В полезрението ми се прокрадна един късометражен филм, който през последните месеци отново придоби популярност в социалните мрежи и пробуди любопитството ми.  „Maika mi calling“, или в превод „Майка ми се обажда“, е късометражен филм, който ще те накара да си зададеш безброй въпроси. Началните кадри на пръв поглед своеволни графити внасят печален тонус в сюжета на филма. Привидно приповдигнатият разговор между двамата братя Андрей и Филип, в ролите Ивайло Драганов и  Димитър Николов, е белег за дисфункционалността на едно семейство, неспособно да говори за проблемите си. Завръзката в филма е изчезването на Филип. В лентата са заплетени три главни образа, представени чрез монолог.

maika mi calling

Появява се нов участник в действието – таксиметровият шофьор Стефан, в ролята Димитър Мартинов. Неговият образ е в контраст със заложения мрачен тон на късометражния филм. Стефан е обикновен човек, водещ неспирна борба с външния свят и с вътрешния си, за да опази остатъка от човечността си. В действието се появява втори нов участник. Александър, в ролята Стефан Денолюбов , е бащата на двамата братя. Образът на бащата пияница, затвърждава твърдението за разпада на семейството. Той е недоволен от изборите, които е направил в живота си, а виновникът е представен в лицето на държавата.

Последният ни представен образ е този на Коста, в ролята Богдан Казанджиев. Той е дилър на наркотици с изкривено чувство за реалност. Ключов момент в късия филм е колебанието на Стефан дали последва Андрей. Развръзката е самоубийството на Филип, под въздействието на наркотици. Щеше ли Андрей да последва участта на брат си, ако Стефан не бе там?

maika mi calling

Епилогът във филма ни представя повторна среща между двата герои – Андрей и таксиметровия шофьор. Епилогът служи да разгърне образа на Стефан и да разкаже историята на един баща, разкъсан от мъка по изчезналия си син. Може ли да се възвърне хармонията в тези две семейства? Филмът е продукция на „Донт ду Продъкшънс“, а в ролите влизат Ивайло Драганов, Димитър Мартинов, Димитър Николов, Стефан Денолюбов, Богдан Казанджиев и Мая Бабурска. „Maika mi calling“ е късометражен филм, който ще те разтърси из основи. Ще ти покаже една реалност, която изплува на повърхността само в малките часове на денонощието. Ще те накара да се замислиш за устройството на света и за недъзите на едно общество. Сюжетът на филма разгръща в себе си нашумелите проблеми на днешното общество, скрити под задушливата прегръдка на монотонното ежедневие. „Maika mi calling“ представя животът, превърнал се в борба за оцеляване и те оставя само с един въпрос – „Остана ли човещина у човека?“.

Автор: Мария Борисова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)