nle-architects-floating-school-golden-lion-silver-venice-architecture-biennale-2016-designboom-001

Makoko плаващо училище с награда „Сребърен лъв“ от Биенале Архитектура Венеция 2016

01 юни 2016

По време на архитектурното Биеналето във Венеция, което стартира преди, приза „Сребърен лъв“ в категорията  за обещаващ млад участник беше присъдена на Кунле Адиеми  (Кunlé Adeyemi). Кралицата на Адриатика стана сцена за поредното невероятно представление на креативността и последните тенденции в Изкуството и дизайна.

nle-architects-floating-school-golden-lion-silver-venice-architecture-biennale-2016-designboom-003

Призът бе присъден на неговата инсталация „Makoko плаващо училище ‘‘ – „една мощна демонстрация за това как една идея е приложима и фокусира вниманието както в Лагос, така и във Венеция и също, че емблематичната архитектура има прагматично място за разширяване значението на образованието.“ – така журито аргументира избора си.

school

nle-architects-floating-school-golden-lion-silver-venice-architecture-biennale-2016-designboom-002
golden-lion-winners-venice-architecture-biennale-designboom-07
Плаващото училище е разположено във водното пространство пред залите на Арсенале – старите докове, превърнати днес в прекрасна сцена за Изкуство. То е част от обширния проект, наречен „Африкански водни градове“. „Makoko плаващо училище“ е с триъгълна форма в секция, изработена с паралелна серия от дървен материал. Платформата се поддържа от изпразнени сини барела. Структурата на триетажната композиция  съдържа класни стаи на средно ниво в затворени обеми заградени от обществени зелени площи и детска площадка по-долу и допълнително открита класна стая на покрива по-горе.

golden-lion-winners-venice-architecture-biennale-designboom-01

Слънчевите панели на покрива събират слънчева енергия и съчетани с водосборни системи правят динамично образователнато съоръжение и му осигуряват самоиздръжка. Тънки дървени летви създават ефекта на щорите по протежение на външния обем и осигуряват добре проветрени пространства, за да се поддържа комфортна вътрешна среда.

снимки: © Designboom

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)