13923435_662293977254024_6976523750387492180_o

MaxMedia – Skymedia: Изкуство по софийските покриви

20 април 2019

 Представяме ви един изключителен проект на MaxMedia – Skymedia, наречен Изкуството по софийските покриви:

С този албум ще ви пренесем над софийските улици , за да се срещнете с изкуството, което се крие високо над нас. Не е достатъчно да вдигнем поглед, за да се насладим на скулптурите и декорациите по покривите, защото остават далече. Един от дроните ни ще ни приближи към тях , за да ги разгледаме, все едно са пред нас. София крие много архитектурни шедьоври и постепенно ще добавим всички сгради с впечатляващи орнаменти по високите етажи. Повечето от тях са от началото на 20ти век, но има и няколко по-модерни образци, както и някои прекрасни, но занемарени.

Банковата сграда на арх. Никола Лазаров с един от най-впечатляващите декоративни елементи по софийските покриви. Построена през 1910г. след конкурс между най-добрите архитектурни бюра по това време. Намира се на ул. "Раковски" и ул. "Иван Вазов".

Банковата сграда на арх. Никола Лазаров с един от най-впечатляващите декоративни елементи по софийските покриви. Построена през 1910г. след конкурс между най-добрите архитектурни бюра по това време. Намира се на ул. „Раковски“ и ул. „Иван Вазов“.

 

Народният театър "Иван Вазов" е завършен през 1906 г. по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Това е едната от двете метални композиции над предната фасада на театъра.

Народният театър „Иван Вазов“ е завършен през 1906 г. по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Това е едната от двете метални композиции над предната фасада на театъра.

Църквата "Свети Георги" на бул. "Патриарх Евтимий" от началото на 20ти век.

Църквата „Свети Георги“ на бул. „Патриарх Евтимий“ от началото на 20ти век.

Руската църква с един от най-красивите и различни покриви в София. Завършена е през 1914 г. Автор е руският архитект Михаил Преображенски. Намира се на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител"

Руската църква с един от най-красивите и различни покриви в София. Завършена е през 1914 г. Автор е руският архитект Михаил Преображенски. Намира се на ул. „Раковски“ и бул. „Цар Освободител“

Срещу "Руската църква" се извисява впечатляващата кула, с богата декорация на сградата на "Застрахователното дружество" (1926 г.). Автор - арх. Георги Фингов.

Срещу „Руската църква“ се извисява впечатляващата кула, с богата декорация на сградата на „Застрахователното дружество“ (1926 г.). Автор – арх. Георги Фингов.

"Палата Феникс" се намира на бул. "Дондуков" 3. Сградата е проектирана от архитектурно бюро "Фингов, Ничев и Руков" за австрийско застрахователно дружество и е завършена през 1927г. Над часовника се е намирал феникс, който е разрушен при бомбардировките над София. През 1963 е надстроена с един етаж. В момента се ползва от агенцията по заетостта.

„Палата Феникс“ се намира на бул. „Дондуков“ 3. Сградата е проектирана от архитектурно бюро „Фингов, Ничев и Руков“ за австрийско застрахователно дружество и е завършена през 1927г. Над часовника се е намирал феникс, който е разрушен при бомбардировките над София. През 1963 е надстроена с един етаж. В момента се ползва от агенцията по заетостта.

Министерство на земеделието е още една великолепна творба на арх. Никола Лазаров, която е удостоена с първа международна награда през 1912г. Заради войната строежа закъснява с 8г. Тук се е помещавала Сметната палата. Намира се на бул. "Христо Ботев"

Министерство на земеделието е още една великолепна творба на арх. Никола Лазаров, която е удостоена с първа международна награда през 1912г. Заради войната строежа закъснява с 8г. Тук се е помещавала Сметната палата. Намира се на бул. „Христо Ботев“

Централните софийски хали са отворени през 1911г. Проектът е на архитект Наум Торбов. Затворени са от 1988г. до 2000г.

Централните софийски хали са отворени през 1911г. Проектът е на архитект Наум Торбов. Затворени са от 1988г. до 2000г.

Куполът на сградата на ъгъла на ул. "Алабин" и ул. "Цар Асен"- "Себат Фархи". Богато декорирана барокова сграда с магазини в партера, която за съжаление все още не е реставрирана.

Куполът на сградата на ъгъла на ул. „Алабин“ и ул. „Цар Асен“- „Себат Фархи“. Богато декорирана барокова сграда с магазини в партера, която за съжаление все още не е реставрирана.

Дворецът – Национална художествена галерия и бивш конак. Княз Батенберг възлага на виенския архитект Виктор Румпелмайер да проектира преустройството на конака. Той запазва каменните основи и част от главната фасада, но я изменя с елементи в духа на модерната за времето смесица от неостилове. Вторият етап е дело на княз Фердинанд. Той поканил арх. Фридрих Грюнангер да издигне триетажното североизточно крило.

Дворецът – Национална художествена галерия и бивш конак. Княз Батенберг възлага на
виенския архитект Виктор Румпелмайер да проектира преустройството на конака. Той запазва каменните основи и част от главната фасада, но я изменя с елементи в духа на
модерната за времето смесица от неостилове. Вторият етап е дело на княз Фердинанд. Той поканил арх. Фридрих Грюнангер да издигне триетажното североизточно крило.

Банка ДСК на ул. "Московска" Сградата на Банка ДСК на ул. "Московска" в София - зад царския дворец, е построена в стил барок. Проектът от 1914 г. е на архитект Фингов. Още тогава е била предвидена за сграда на софийска банка. Преди Втората световна война там се помещават Българското радио. На 31 октомври 1931 г. от голямата банкова зала е осъществено първото извънстудийно излъчване

Банка ДСК на ул. „Московска“
Сградата на Банка ДСК на ул. „Московска“ в София – зад царския дворец, е построена в стил барок. Проектът от 1914 г. е на архитект
Фингов. Още тогава е била предвидена за сграда на софийска банка. Преди Втората световна война там се помещават Българското радио. На 31 октомври 1931 г. от голямата банкова зала е осъществено първото извънстудийно излъчване

13680409_662293877254034_8265450495215913621_o

www.skymedia-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)